hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    EYT'li emekliliğe zorlanabilir mi? Primi yetmeyen EYT'li ne yapmalı?

    EYT düzenlemesinde sona geliniyor. Milyonlarca kişinin gözü kulağı nasıl bir düzenleme yapılacağında. Peki, işveren EYT'liyi emekliliğe zorlayabilir mi? Primi yetmeyen ne yapabilir? CNN TÜRK Muhabiri Emel Telli, Vergi Uzmanı Muhammed Bayram'a sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Emeklilik hesapları yapılıyor. Eksik prim günleri tamamlanmaya çalışılıyor. Emeklilikte yaşa takılanlar için zaman daralıyor. Vergi Uzmanı Muhammed Bayram, "1999 tarihi öncesinde işe girişi olan kişiler, EYT kapsamından faydalanabiliyor. Şu an itibariyle en düşük emekli maaşı 3 bin 500 TL ama asgari ücretin seviyesi artmasıyla beraber bu tutar en az yüzde 40 ila 45 lik bir artışların yaşanmasını öngörüyoruz" dedi.

    EYT'Lİ EMEKLİLİĞE ZORLANABİLİR Mİ?

    Ancak bazı soru işaretleri gündemdeki yerini koruyor. Örneğin işveren EYT'li çalışanını emekliliğe zorlayabilir mi? Vergi Uzmanı Muhammed Bayram, "Emeklilik tamamen isteğe bağlıdır. 'İşveren eğer sen emekli olabilirsin' deyip 'Ben seni emekli ediyorum' diyemez. Kişiler emekli olduktan sonra çalışmaya devam edecek mi etmeyecek mi bu çalışanla işveren arasındaki anlaşmaya bağlı" diye konuştu.

    PRİMİ YETMEYEN EYT'Lİ NE YAPMALI?

    Peki, primi yetmeyen EYT'li hangi yola başvurmalı? Muhammed Bayram, "Eğer eksik süreleri varsa yani bir kurumda çalıştı. Bunula alakalı sigorta primi yatırılmadıysa o kuruma başvuracaklar ve bunu tamamlattıracaklar. Ona rağmen eğer prim gün sayısı 5 bin güne yetmiyorsa buna ilişkin kanunen bazı borçlanma hakları var. Onlardan bazıları askerlik ve doğum borçlanması. Memurların ücretsiz izinle alakalı geçirilen süreler yine borçlanabilir. Yine yurtdışı borçlanma var. Avukatların, stajyerlerin borçlanması var. Bunlar borçlanmayla alakalı bir hak" ifadelerini kullandı.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow