hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İcra ve iflasa yeni düzen

    İcra, iflas ve konkordato işlemleri için yeni düzenleme yapılıyor. İflas aşamasına gelen bazı kurumların parçalanarak satılmasının ekonomik değer kaybına neden olduğu belirlenirken, şirketlerin bir bütün olarak satılmasına öncelik verilmesine olanak getirliyor. Ayrıca borçlunun da bu süreçte bazı hakları olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ADALET BAKANLIĞI TASLAK ÇALIŞMALARINDA SONA GELDİ

    Adalet Bakanlığı icra, iflas ve konkordatoya ilişkin yasal uygulamalarla ilgili taslak çalışmalarında son aşamaya geldi. Düzenlemenin bayram sonrası TBMM'ye sunulması planlanıyor. Taslağa göre bir bütün olarak satılması halinde daha yüksek gelir sağlayacak şirketler ayrılmayacak, birlikte satışı yapılacak. Bir bütün olarak satış gerçekleşmezse mal ve haklar ayrı ayrı satılabilecek.

    MEMURA 5 DOSYA SINIRI

    Hürriyet gazetesi taslağın detaylarına da yer verdi. İflas idare memurları, bilirkişilik bölge kurulları tarafından oluşturulan listeden seçilecek. Bu şekilde seçilen iflas idare memurlarından birinin yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir, birinin ise hukukçu olması zorunlu hale getirilecek. Bu kişiler, adalet bakanlığı tarafından belirlenen kurumlardan alınacak eğitimleri tamamlamak zorunda olacak. Ayrıca bir iflas idare memuru eş zamanlı olarak en çok 5 dosyaya bakabilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SÖZLEŞMELER BORÇLU LEHİNE FESHEDİLEBİLECEK

    Konkordatonun başarılı olabilmesi için borçlunun taraf olduğu ve işletmesinin faaliyetinin devamı için gerekli olan sözleşmelerin devamına olanak sağlanacak. Ancak borçlu için külfet getiren sözleşmeler komiserin uygun görüşü ve mahkeme izniyle borçlu lehine feshedilebilecek.

    BORÇLUYA AİT REHİNLİ MALIN SATIŞINA İZİN VERİLECEK

    Konkordato sürecinde, borçluya ait rehinli malın, kıymeti düşecek ya da muhafazası masraflı olacak ise satışına izin verilmesi mümkün olacak. Böylece rehinli alacaklının borcunun ödenmesi ve bakiye paranın konkordato havuzuna alınması sağlanacak.

    BORÇLU NELER YAPAMAYACAK?

    Ayrıca, borçlu olan şirket sahipleri, mahkemenin izni dışında mühlet kararından itibaren rehin tesis edemeyecek, kefil olamayacak, işletmeye ait hiçbir taşınmazı devredemeyecek. Yapılan işlemler geçersiz sayılacak. Mahkeme bu işlemler hakkında karar vermeden önce komiserin görüşü ile alacaklılar kurulunun onayını almak zorunda olacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow