hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ILO: Küresel ücret artışı 2008'den bu yana en düşük seviyede

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) raporuna göre küresel ücret artışı 2008'den bu yana en düşük seviyede. Rapor dünyadaki kadınların erkeklere göre yüzde 20 az daha kazandığını da ortaya koyuyor. ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, ayrıntıları CNN TÜRK'ten Gülşen Coşkun'a anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "2008'den bu yana dünyadaki ücret artışları en düşük seviyeye düşmüş durumda." Bu tespit Uluslararası Çalışma Örgütü'nun (ILO) 'Küresel Ücretler Raporu'ndan.

    Rapor Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 130 ülkeden gelen verilerle hazırlandı. Buna göre küresel ücret artışı oranı 2017'de yüzde 1.8'e düştü. Peki, bunun gerekçesi ne? CNN TÜRK'e konuşan ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, "2008 krizinden sonra bir toparlanma görüyoruz küresel ekonomilerde. Ama buna rağmen işgücünün bu büyümeden aldığı payın giderek düşmekte olduğunu görüyoruz. Bu da dünyadaki eşitsizliklerin arttığını gösteriyor" dedi.

    Rapordaki bir diğer çarpıcı tespit ise dünya genelinde kadınlar ile erkekler arasındaki ücret eşitsizliği. Numan Özcan bu konuda ise "Kadınların erkeklere göre yüzde 20 daha düşük ücretler aldığını gösteriyor. Bu tüm ülkelerin sorunu. Eğitimden kaynaklanmıyor. Buradaki sebepler ayrımcılık ve önyargılar. Türkiye de aslında dünya ortalamasının altında. Yüzde 12'lik bir kadın erkek arasındaki ücret farkı söz konusu" ifadesini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Küresel ölçekte ücret dengesizliği, çocuk sahibi olduktan sonra da dikkat çekiyor. Erkeklerin kadınlara göre, çocuk sahibi olduktan sonra iş dünyasında daha avantajlı hale geldiği de görülüyor. Özcan, "Bazı ülkelerde pozitif etki yapıyor. Baba olduktan sonra erkeklerin maaşlarının yükseldiğini görüyoruz" dedi.

    Rapora göre anne olan ve olmayan çalışan kadınlar arasındaki ücret farklılığı da dikkat çekici. Özcan, "Türkiye'de annelerin yüzde 30 daha az ücretle çalıştıkları görülüyor. Pek çok sebebi var. Özellikle işverenler açısından ayrımcılık olabiliyor. Seyahat engeli olur, çocuğa bakması gerekir gibi ön yargılar oluyor" şeklinde konuştu.

    Peki, çalışma hayatındaki tüm bu ve benzer sorunların çözümü için neler yapılmalı? Numan Özcan, "Kayıt dışılıkla mücadele çok önemli. İyi tasarlanmış asgari ücret politikaları çok önemli. Eğitim ve seviyenin yükseltilmesi önemli" değerlendirmesinde bulundu.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow