hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kanadalı şirket Bombardier'den Türkiye'ye 100 milyon dolarlık yatırım!

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Kanadalı tren ve uçak üreticisi Bombardier, Türkiye'de 100 milyon dolarlık yatırım yapacak. Hızlı tren üretimi için teknoloji transferi içeren yatırım Türk ortak Bozankaya ile gerçekleştirilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kanadalı tren ve uçak üreticisi Bombardier, Türkiye'de değeri yaklaşık 3 milyar euro olarak tahmin edilen yüksek hızlı tren (YHT) satın alma ihalelerine girmek için yerli ortağını seçerken, YHT üretimine yönelik teknoloji transferi için 100 milyon dolar yatırım yapacak.

    Düzenlenen basın toplantısında konuşan Bombardier'in yöneticilerinden Furio Rossi, YHT ihalelerinin bu yıl yaz aylarının ardından yapılmasını beklediğini belirterek, "Türkiye'de ortağımız Bozankaya ile yüksek hızlı tren üretimine yönelik teknoloji transferi için 100 milyon dolar yatırım yapacağız" dedi.

    Bombardier'in Türkiye'de YHT ihaleleri ve diğer raylı sistem projelerine katılmak için seçtiği yerli ortak Bozankaya AŞ'nin Almanya'da genel merkezi ve Türkiye'de üretim tesisi bulunuyor.

    Bozankaya internet sitesinde yer alan bilgiye göre şehir içi ulaşım için otobüs, troleybüs ve tramvay üretiyor. Son olarak Kayseri belediyesi Bozankaya'dan 30 adet tramvay satın almıştı.

    Türkiye'de merkezi ve yerel yönetimler ulaştırma ağlarının büyütülmesi kapsamında yüksek hızlı trenden, şehir içi raylı toplu taşıma ağının geliştirilmesine kadar farklı ve mali değeri yüksek projeler yürütüyorlar.

    Ulaştırma Bakanlığı hızlı tren ağının genişletilmesi kapsamında 106 tane daha hızlı tren setinin alınmasını öngörüyor.

    Sektör yetkilileri hızlı tren alımlarının birkaç ihale halinde yapılabileceğini belirtiyorlar.

    Rossi, Bombardier-Bozankaya ortaklığının TCDD'nin YHT ihaleleri sonucu 80 tren setini üretmeyi hedeflediğini ve ihalenin yaz aylarından sonra yapılmasını beklediğini ifade etti.

    Rossi satın alınacak trenlerin değeri hakkında, "Yedi yıllık bakım maliyetleri ve teknoloji transferi için yatırımı da düşündüğünüzde üç milyar euro gerçekçi bir tahmin olur" dedi.

    İspanyol tren üreticisi Talgo, yerli ortak olarak Tümosan ile birlikte bundan sonraki hızlı tren alım ihalelere katılmak istediğini daha önce açıklamıştı.

    Türkiye daha önce İspanyol şirketi CAF ve Alman Siemens'ten hızlı tren seti satın aldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow