hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kavlak: İyi teklif gelmezse grev kararı düşünüyoruz

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Türk Metal Sendikası ile Metal Sanayicileri Sendikası aralarında otomotiv, beyaz eşya ve demir çeliğin de olduğu pek çok metal işyerini ilgilendiren grup toplu iş sözleşmesi sürecini yürütüyor. Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, "Eğer iyi teklif gelmezse grev kararını düşünüyoruz'' dedi. Kavlak, kıdem tazminatı ve vergi dilimi ile eriyen zam konularında da mesajlar verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası, yaklaşık 130 bin metal işçisini yakından ilgilendiren toplu iş sözleşmesi sürecinde. Şu ana kadar masadaki 105 maddenin 38 idari maddesi sendikanın talep ettiği şekilde kabul edildi. Görüşmelerdeki son durumu Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak anlattı. "Çalışanların 'Allah sendikamdan razı olsun.' diyeceği bir toplu sözleşme imzalayacağımızı düşünüyorum. Grev ertelemenin olacağını tahmin etmiyorum. Grev erteleme olursa geçmişte ertelendi ama yine çalışamadık" ifadelerini kullandı.

    Talep işçi ücretlerine ilk altı ay yüzde 26,28 zam yapılması. Enflasyona ek olarak ikinci altı ay yüzde 1, üçüncü altı ay yüzde 2, dördüncü altı yüzde 1 ve ikinci yıl yüzde 3 zam talep ediliyor. Kavlak, TÜRK-İŞ Genel Kurulu'nun ise 5 Aralık'ta yapılacağını ve seçime mevcut yönetim olarak gireceklerini belirtti. "Kendi içimizde çalışanların sorunlarını ele alacağız'' dedi.

    O sorunların başında vergi dilimi ile eriyen zamlar var. TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK yaptığı ortak açıklama ile 8 yıl sonra ilk kez bir araya geldi vurgusu yaptı Kavlak. "Yıl içinde biz yüzde 18 zam aldık. Ancak yüzde 18'in 6'sını alabildik sadece. Yüzde 12'sini devlet aldı. Bu ortak sorun" şeklinde konuştu.

    Ve kıdem tazminatı konusu. Kavlak bu konuda da sendikal dayanışmaya vurgu yaptı:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Yasada çalışan 1 yıl dolunca alır diyor. 1 yıl doldurmayı kaldırıp çalıştığı süre ile orantılı alır denilirse 1 gün çalışan da alır."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow