hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kentsel planlamada yeni dönem

    Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği'nde değişikliğe gidildi. Yeni düzenlemelerde şehir ana ulaşım planlarında enerji verimliliğine odaklanılırken, şehir ve mahalle merkezlerinde bölgesel otopark yapılabilmesinin yolu açıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kent estetiğinde belediyelerin rolünü artıran 'Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan değişiklikle, ulaşımda enerji verimliliğini artırmak ve iklim değişikliğine olumlu katkı sağlamak amacıyla şehir ulaşım ana planlarının enerji verimliliği öncelikli olması sağlandı.

    Düzenlemeyle, şehir ana merkezleri ile mahalle merkezlerinin tanımları açıklanarak anlaşılabilir hâle getirildi. "Bu merkezlerin birbirleriyle ve ana merkezle bağlantılarının, toplu taşıma, bisiklet ve yaya ulaşımı, açık ve yeşil alan sürekliliği ile sağlanması esastır." denildi. Aynı zamanda şehir merkezlerinde ve mahalle merkezlerinde plan kararlarıyla Bölgesel Otopark yapılabilmesi imkânı sağlandı.

    Yeni değişiklikler, kent estetiğine katkı sağlaması için belediyelere "Kentsel Tasarım Komisyonu" kurabilme imkânı da veriyor. Belediyelerin kentsel tasarımı yaygınlaştırabilmesi amacını taşıyan değişiklik, belediyelerce kentlerin yöresel özelliklerine göre kentsel tasarım rehberi hazırlayabilmelerinin de önünü açıyor. Yeni düzenlemede; kentsel tasarım yapılarak yaya bölgeleri, meydanlar gibi kamuya açık alanların daha estetik ve insan odaklı olabilmesi yönünde düzenlemeler yapılabileceği vurgulanıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow