hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Konut piyasası ne durumda? İşte detaylar...

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Konut piyasasında iki ayrı veri izlendi. Veriler konutta durgunluğun sürdüğünü gösteriyor. Kasım ayına göre fiyat düşüşü yüzde 1 buçuğa ulaştı. Satışlar ise yüzde 18 düştü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Satışlar yüzde 18 düşüşle 78 bin 450 adet oldu

    Konut piyasasında durgunluk devam ediyor. Fiyatlar 2018’in ilk ayında da geriledi. Yeni yılın ikinci ayında ise satışlar yüzde 18 düşerek 78 bin 450 adede indi.

    Yüksek faizler konut kredisine talebin düşük kalmasına neden oluyor. Böylece Şubat’ta ipotekli satışlar yüzde 68 geriledi, 8 bin 890 adet oldu.

    Yüksek faiz konut kredisi talebini düşürdü

    Krediyle alınan evlerin toplamdaki payı yüzde 11’le sınırlı kaldı. Satışlardaki düşük seyir fiyatlara da yansıyor. Konutta fiyat düşüşü Ocak’ta ikinci ayına girdi.  Merkez Bankası konut fiyat endeksine göre 2018’in Kasım ayına göre fiyat düşüşü yüzde 1,5'e ulaştı. Yıllık artış ise enflasyonun çok gerisinde, yüzde 7,60’ta kaldı. Fiyatları kalite etkisinden arındırınca bu oran daha da düşüyor. Saf değişimi ölçen hedonik fiyat endeksinde yükseliş yüzde 4’te kaldı. Reel olarak yüzde 13 buçuk geriledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sektörü desteklemek için kamu bankaları yüzde 0, 95'le 500 bin liraya kadar 120 ay vadeli konut kredisi imkanı sağlıyor. 120 ay vadede 100 bin lira konut kredisi kullanan bir kişi, 243 bin lira yerine 170 bin 500 lira ödeyecek. 10 yıllık toplam ödemede 70 bin liradan fazla tasarruf edecek. Faiz indiriminin maliyetini müteahhitlerin karşılayacağı uygulamayla konut piyasasını desteklenmesi hedefleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow