hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Konutta 2015 rekoru

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Otomotivden sonra konuttan da rekor haberi geldi. Konut satışları geçen yıl 1 milyon 300 bin adetle rekor kırdı. Son aylarda faiz yüksekliği kredili konut satışlarını düşürse de sektör yılı rekorla kapatmayı başardı. Yabancılara konut satışında da rekor var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dolardaki yükseliş ve konut kredi faizlerindeki yüksek seyrin etkisiyle satışların 2016'da daha sınırlı artışla 1.35 milyon adet seviyelerinde gerçekleşmesi bekleniyor.

    TÜİK'in açıkladığı konut satış istatistiklerine göre, konut satışları 2015'te bir önceki yıla göre yüzde 10.6 artışla 1.29 milyon adet oldu. "İpotekli satış" olarak nitelendirilen konut kredili satışlar da geçen yıl yüzde 11.5 artışla 434,388 adet olarak gerçekleşti.

    Konut satışları Aralık ayı özelinde yüzde 5.9 artarak 142,599 adet oldu.

    İpotekli konut satışları ise Aralık'ta yüzde 6.6 azalışla 40,283 adede geriledi; ancak ipotekli satışlarda son aylarda gözlenen sert gerileme Aralık'ta yavaşlama kaydetti. İpotekli satışlar Kasım'da 22.7, Ekim'de yüzde 18.7 gerilemişti.
    Vizyonda bu hafta: 22 Ocak 2016
    Bankaların yıl sonu nedeniyle yaptıkları kampanyalarla avantajlı kredi imkanı sunmalarının ipotekli satışlarda iyileşme getirdiğini belirten TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, "Aralık, bankaların kredi politikaları çerçevesinde kampanyalar yaptığı bir dönemdi. Hem bankaların yılsonu stratejileri, hem de kurumsal yatırımcıların yılsonunda işlem bitirme baskısı Aralık satışlarını hareketlendirdi" dedi.

    Ocak ayı satışlarına bakıldığına ise, konut satışlarının 2016'ya hareketli başlamadığını belirten Maya, "Mevcut görünüme baktığımızda 2016 tamamında satışlarda çok ciddi bir artış ummuyoruz. Faiz oranları düşecek gibi görünmüyor" dedi ve ekledi:

    "Ayrıca oturmaktan ziyade yatırım amaçlı konut alımlarında bir yavaşlama hissediliyor. Dolardaki artış, yatırım amaçlı konut alımlarını frenlemiş durumda. Yatırımcılar için dolar tekrar yatırım aracı olarak değerlendirilmeye başlanmasının da etkisiyle konut satışları bu yıl 1.3-1.35 milyon bandında gerçekleşebilir."

    Reuters verilerine göre, TL son bir yılda dolar karşısında yüzde 20 civarı değer kaybetti.

    Diğer yandan TÜİK verilerine göre yabancıya konut satışındaki artış 2015 yılında da devam etti.

    Türkiye genelinde yabancıya satış 2015'te yüzde 20.4 artarak 22,830 adet olarak gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 7,493 konut ile İstanbul, ikinci sırayı 6,072 konut ile Antalya, üçüncü sırayı 1,501 konut satışı ile Bursa yer aldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow