hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    KYK borçları ertelenebilecek! AK Partili Elitaş detayları açıkladı

    AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, KYK borçlarıyla ilgili düzenlemenin ayrıntılarını açıkladı. Elitaş, Kredi Yurtlar Kurumu'na olan borçların faizlerinin silineceğini yineledi. Şu anda kredi kullananlar içinse erteleme formülleri devrede.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öğrenim kredisi faizleri siliniyor. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Meclis'e sunulacak torba kanun teklifinde yeralan öğrenim kredisi ile ilgili yeni detayları da açıkladı. "Öğrenim kredisinden 1 milyon 392 bin kişi faydalanmış. 26 bin kişi de katkı kredisi almış. 2018 yılındaki öğrenci aylık 500 lira kredi aldı. Yıllık 6 bin lira ediyor. Bir sonraki yıl TÜFE ile güncelleştirilecek yeni yılın borcu hasıl oluyordu ve 4 yıl sonunda bu rakam yükseliyordu. 2 yıllık erteleme süresi vardı. O erteleme süresinde de yine TÜFE oranında artırılarak ilave ediliyordu, bu toplam 27,6 milyar liralık bir rakama ulaşmış. Bununla ilgili yaptığımız düzenlemede bütün faizlerini siliyoruz. Ana para haline döndürüyoruz. Bundan sonraki süreçte de öğrenci kredileri hiçbir artışa tabi olmayacak. Mesela 2022 yılında öğrenim hayatına başlayan öğrenci, kredisi yuvarlık hesap bin lira olsun, 12 bin liralık kredi alacak. Bu 12 bin liralık kredi okul bitene kadar sabit olacak" dedi.

    Örneğin 4 yıl kredi almışsa okulu bitirdikten 2 yıl sonra aylık ödemeler başlayacak. Eğer bu sürede öğrenci işe girememişse borcun ödemesinin ertelemesini isteyebilecek. Erteleme en fazla 3 yıl ertenelebilecek. Ertelemenin 1'inci yılında borcun faizi olmayacak. Daha sonraki ertelemelerde yıllık yüzde 10'u geçmeyecek şekilde TÜFE hesaplanacak. Taksitler zamanında ödenmez ise o zaman kamu alacaklarına uygulanan gecikme zammı uygulanacak. Aylık yüzde 2,5.

    Düzenlemenin 18 Ekim'de Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow