hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez Bankası'nın 2022 yol haritası | Video Haber

    Merkez Bankası, 2022 yılına ilişkin para ve kur politikasını yayımladı. "Dalgalı döviz kuru rejimi sürdürülecek'' mesajı verildi. Ve ''Döviz kurları, serbest piyasa koşullarında, arz ve talep dengesine göre oluşacaktır'' denildi. Ayrıca enflasyon başlığında ise hedefinin 5 olduğuna dikkat çekildi. "Para politikası, enflasyonu bu hedefe kademeli olarak yaklaştıracak şekilde oluşturulacaktır" denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DALGALI DÖVİZ KURU REJİMİ SÜRDÜRÜLECEK

    Merkez Bankası, 2022 yılına ilişkin para ve kur politikasını yayımladı. ''Dalgalı döviz kuru rejimi sürdürülecek'' mesajı verildi. Ve ''Döviz kurları, serbest piyasa koşullarında, arz ve talep dengesine göre oluşacaktır'' denildi.

    KUR SEYİVESİNE İLİŞKİN HERHANGİ BİR HEDEF YOK

    Merkez Bankası'nın döviz kurlarının seviyesine ilişkin olarak herhangi bir hedefi gözetmediği de ifade edildi. ''Kurların düzeyini ya da yönünü belirleme amacıyla herhangi bir döviz alım ya da satım işlemi yapmayacaktır" vurgusu yapıldı.

     

    ENFLASYONDA YÜZDE 5 HEDEFİNE KADEMELİ YAKLAŞILACAK

    Enflasyon başlığında ise hedefinin yüzde 5 olduğuna dikkat çekildi. "Para politikası, enflasyonu bu hedefe kademeli olarak yaklaştıracak şekilde oluşturulacaktır" denildi. Ayrıca "Enflasyon hedeflemesi rejiminin fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde oluşmasını sağlayacak şekilde uygulanmasına devam edilecektir'' denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TL MEVDUATI DESTEKLEYECEK MEKANİZMALAR ÖNCELİK

    Açıklamaya göre 2022 yılında rezerv opsiyon mekanizması tamamen sonlandırılacak. Ve yabancı para yükümlülüklerin maliyetleri artırılırken, Türk lirası mevduat gelişimini destekleyecek mekanizmalar önceliklendirilecek.

    HEDEF YASTIK ALTI ALTININ EKONOMİYE KAZANDIRILMASI

    Altına da ayrı bir parantez açıldı. Yastık altında bulunan altın cinsinden tasarrufların ekonomiye kazandırılması amacıyla yurt içi yerleşiklerden toplanan işlenmiş veya hurda altın kaynaklı standart altınların zorunlu karşılık olarak tesis edilmesine yönelik uygulamalar 2022 yılında devam edecek. Bu kanaldan toplanan altın miktarını artırmaya yönelik kapsamlı çalışmalar yürütülecek.

    DÖVİZ REZERVLERİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ AMAÇLAR ARASINDA

    Merkez Bankası para politikasının etkinliği ve finansal istikrar açısından döviz rezervlerinin güçlendirilmesinin amaçlandığını da ifade etti. ''2022 yılında da piyasa koşullarının uygun olması durumunda rezervler artırılmaya devam edecek '' denildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow