hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ÖTV indirimi ile hurdaya ayrılan araç sayısı arttı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Hurdaya ayrılacak, ömrünü tamamlamış araçlar için 2018 yılında başlatılan ÖTV indiriminde başvurular 31 Aralık'ta sona erecek. ÖTV indirimi ile hurdaya ayrılan araç sayısı arttı. Verilere göre, 2018'de 150 bin 653 hurda araç geri dönüştürüldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÖTV TEŞVİĞİ YIL SONUNDA BİTİYOR

    Ömrünü tamamlamış araçların ekonomiye kazandırılması amacıyla 2018 yılında başlatılan ÖTV indiriminden faydalanmak isteyenler için başvurular, 31 Aralık'ta sona erecek.

    350 BİN ARAÇ HURDAYA AYRILDI

    ÖTV indirimi ile hurda araçların geri dönüşümünde büyük oranda artış sağlandı. Hurda teşvik uygulaması 2018 Nisan ayında başladı. 2018'de 150 bin 653 hurda araç geri dönüştürülürken, bu sayının önceki yıla göre büyük oranda arttığı görüldü. 2019 Ağustos ayı sonuna kadar ise 122 bin 694 aracın hurdaya ayrıldığı belirlendi. Verilere göre, 2012 yılında "Ömrünü Tamamlamış Araçlar Bertaraf Takip Sistemi"nin hizmete alınmasından bugüne kadar yaklaşık 350 bin araç hurdaya ayrılarak ekonomiye kazandırıldı.

    Ömrünü tamamlamış araçların ülke ekonomisine kazandırılması uygulaması, iklim değişikliği ve hava kirliliğine sebep olan hurda araç kaynaklı sera gazı salınımını azaltması açısından da büyük önem taşıyor. Türkiye'de hurda araç arındırma ve söküm işlemlerini gerçekleştiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda bu kapsamda kullanılan lisanslı 117 geçici depolama alanı, araçlardan malzeme geri kazanımı gerçekleştiren 93 işleme tesisi ve her iki işlemi de gerçekleştiren 15 entegre işleme tesisi bulunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ömrünü tamamlamış araçlar 81 ildeki 306 noktada sahiplerinden teslim alınıyor. Teslim alınan hurda araçlar, işleme tesislerinde ayrıştırılıyor. Yeniden kullanılabilir parçalar doğrudan, metal, plastik ve cam gibi parçalar ise hammadde veya yarı mamül olarak tekrar ekonomiye kazandırılıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow