hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sanayiciler büyüme yetmez "ihracat artmalı" diyor

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    2015 zor bir yıl olmasına rağmen Türkiye ekonomisi yüzde 4 büyüdü. Büyümede iç tüketimin desteği büyük. Ancak sayıları hızla artan Suriyeli mültecilerin de büyümeye olumlu katkı sağlandığı belirtiliyor. Sanayiciler de büyüme verisi olumlu ancak "ihracat artmalı" diyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) değeri 2015 yılında cari fiyatlarla 25,130 TL, dolar bazında ise 9,261 dolar oldu.

    Kişi başı GSYH 2014 yılında 22,732 TL, dolar bazında ise 10,395 dolar olmuştu. Dolar bazındaki gerileme TL'deki değer kaybından kaynaklandığı belirtiliyor.

    Reuters anketinde GSYH'nın fazla iş günü sayısının olumlu baz etkisi ile 2015 yılının son çeyreğinde medyan bazında yüzde 5.2, siyasi belirsizlik ve piyasalardaki dalgalanmaya rağmen iç talebin katkısı ile 2015 yılının tamamında yüzde 3.9 büyümesi bekleniyordu.

    BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, ulaşım, sağlık, eğitim ve giyimin hızlı büyüme kaydederek özel tüketim ve GSYH büyümesine pozitif katkı sağladığını söyleyerek, "Artan Suriyeli mülteci sayısının da özel tüketime pozitif katkı yaptığını düşünüyoruz" dedi ve şöyle devam etti:
    Şimşek büyüme rakamlarını değerlendirdi
    "Rakamlar Türkiye ekonomisinin şoklara dayanaklılığını teyit ediyor. Büyümenin 2016 yılında hükümetin yüzde 4.5'lik tahmininin altında yüzde 3 civarında olmasını bekliyoruz."



    Reuters'da daha önce yayımlanan bir analizde Suriyeli mültecilerin Türkiye'deki mevcudiyeti her geçen gün daha kalıcı hale gelirken ülke nüfusunun yüzde 3'ünü aşmaları nedeniyle başta büyüme olmak üzere makro dengeler üzerindeki etkilerinin de her geçen gün daha belirginleştiğine dikkat çekilmişti.

    Hükümetin 11 Ocak'ta açıkladığı 2016-2018 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'da (OVP)büyüme hedefi 2015 için yüzde 3'ten yüzde 4'e, 2016 beklentisi ise yüzde 4'ten yüzde 4.5'e revize edilmiş, analistler bu revizyonlarda mültecilerin de önemli etkisini olduğunu belirtmişti.

    Mevcut verilere göre, Türkiye şu anda dünyanın en çok mülteci barındıran ülkesi konumunda.
    Cepte yepyeni bir dönem başlıyor
    TÜİK daha önce yüzde 2.9 olarak açıkladığı 2014 yılı büyüme verisini yüzde 3'e revize etti. Öte yandan 2015 yılı ikinci çeyrek büyüme verisi yüzde 3.8'den yüzde 3.7'ye, üçüncü çeyrek büyüme verisi ise yüzde 4'ten yüzde 3.9'a revize edildi.

    Mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH geçen yıl son çeyrekte önceki döneme göre yüzde 0.7 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH ise son çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4.1 artış gösterdi.

    TÜİK verilerine göre sabit fiyatlarla hanehalklarının nihai tüketim harcamaları 2015 yılında yüzde 4.5, devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 6.7 arttı.

    TÜİK verilerinden bankacıların yaptığı hesaplamaya göre 2015'te büyümeyi yurtiçi tüketim 3 puan, devletin nihai tüketim harcamaları 0.7 puan, sermaye oluşumu 0.9 puan yukarı çekerken, stok değişmeleri 0.3 puan, net ihracat 0.3 puan aşağı çekti.

    TÜİK verilerine göre, tarım sektörünü oluşturan faaliyetlerin toplam katma değeri, 2015 yılında bir önceki yıla göre sabit fiyatlarla yüzde 7.6, sanayi sektörünü oluşturan faaliyetlerin toplam katma değeri sabit fiyatlarla yüzde 3.3, hizmet sektörünü oluşturan faaliyetlerin toplam katma değeri ise yüzde 4.8 artış gösterdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow