hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son Dakika: Vergi istisnası sadece asgari ücretliye | Video Haber

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Asgari ücrette vergi düzenlemesini içeren yasa teklifi TBMM'ye sunuldu. Daha önce yapılan açıklamalarda diğer çalışanların da gelirlerinin asgari ücret tutarına da vergi muafiyeti getirileceği duyurulmuştu. Teklifte vergi istisnası sadece asgari ücretlilerle sınırlı tutuldu. Bu durumda teklifin mevcut haliyle asgari ücret dışında olanlara asgari geçim indirimi ödemesi devam edecek. Peki, teklifte başka hangi düzenlemeler var? İşte detaylar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    GELİR VE DAMGA VERGİSİ MUAFİYETİ DÜZENLEMESİ TBMM'DE

    Asgari ücretten gelir vergisi ve damga vergisi ile asgari geçim indirimini kaldıran yasa teklifi TBMM'ye sunuldu. Gelir vergisi ve damga vergisinin tüm ücretli çalışanların asgari ücrete kadar olan tutarları için kaldırılacağı, böylece Asgari Geçim İndirimi'nin (AGİ) tüm ücretli çalışanlar için tarihe karışacağı belirtiliyordu. Çalışma Bakanlığı bu yönde açıklama yapmıştı.

    ASGARİ ÜCRET DIŞINDAKİ ÇALIŞANA AGİ ÖDEMESİ SÜRECEK

    Ancak Meclis'e sunulan yasa teklifine göre, gelir vergisi ve damga vergisi sadece asgari ücretin brüt tutarını aşmayanların ücretleri için kaldırılacak. Buna göre ‘asgari ücretli olarak çalışanların' ücretleri gelir ve damga vergilerinden istisna tutulacak. Ancak asgari ücretin üzerinde maaş alanlardan yine gelir vergisi ve damga vergisi kesilmeye devam edilecek. Bu çalışanlara medeni durum ve çocuk sayısına göre AGİ ödenecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SAVUNMA FİRMALARI İÇİN KDV İSTİSNASI

    10 maddelik yasa teklifinde başka vergi muafiyetleri de yer aldı. Buna göre, Savunma Sanayii Başkanlığı'na yapılan teslim ve hizmetlerde firmalara KDV istisnası sağlanacak BOTAŞ'ın ayrıca şehir içi toplu taşımada ücretsiz ve indirimli yararlananlarla ilgili otobüslere gelir desteği ödemesi yapılacak.

    ÜNİVERSİTE HASTANELERİ HİZMET BEDELİ DÜZENLEMESİ

    Üniversite hastanelerinin sağlık hizmet bedelleri sözleşme tutarından düşükse aradaki fark silinecek. Silinen tutar Çalışma Bakanlığı bütçesindeki ödenekten karşılanacak.

    EK BÜTÇE HAZIRLANMASI İÇİN YETKİ DÜZENLEMESİ

    Teklifte ayrıca ek bütçe hazırlanması için yetki düzenlemesi de yer aldı. Buna göre yıl içerisinde eklenebilecek ödenek tutarı, bütçe kanununda yer alan gelir tahmini üzerinde gerçekleşen gelir fazlası ile sınırlandırılacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow