hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Turizmde uyulması gereken kurallar netleşiyor

    Turizm sektörü bu yıl koronavirüs krizinde nasıl çalışacak? Haziran ayı başından itiraben sezonun açılması bekleniyor. Ama sıkı kurallar geliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın gelecek hafta sertifikasyon duyurusu yapması bekleniyor. Buna göre sadece kriterleri karşılayan tesisler kademeli ve kısıtlı olarak açılabilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu yıl turizm sektörünün vermesi gereken önemli sınav koronavirüs önlemleri. Sınavı geçmek için hangi kurallara uyulması gerekecek, tesisler hangi kriterleri yerine getirmek zorunda olacak? Yanıtların önümüzdeki hafta Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilmesi bekleniyor.

    Bakanlık, sektör temsilcileriyle yaptığı toplantılarda beklentileri ve salgına karşı gereken önlemleri masaya yatırdı. Havayolu-karayolu ulaşımı, oteller, tesisler, yeme içme, eğlence gibi sektör temsilcilerinden bir çalışma yapmaları istendi. Bakanlık, tüm çalışmaları bir araya getirerek, turizmde sertifikasyon dönemini başlatacak. Sertifikasyon kriterlerinin ise mayıs ayının ilk haftasında belirlenmiş olması bekleniyor. Bu kriterlere uymayan tesislerin açılmasına izin verilmeyecek.

    Temel kural, salgının yayılımını önlemek. Bunun için seyahate çıkanlar ya da tesis misafirleri için sıkı sosyal mesafe kuralları uygulanacak. Ayrıca turizm çalışanları için hijyen ve salgın eğitimleri, tıbbi kontrolden geçmeleri titiz biçimde denetlenecek. Tesiste sağlık personeli çalıştırma,ortak alanlarda sosyal mesafe düzenlemeleri, açık büfe uygulamasına son verilmesi gibi kriterlerin de gelmesi bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tek tek kontrolü zor olacağı için butik, küçük oteller yerine ilk etapta kriterleri karşılayacak bazı büyük otellerin açılabileceği belirtiliyor. Ancak onların da tam kapasiteyle çalışmayacağı bazı birimlerini, katlarını, ortak alanlarını kapatmaları gerekebileceği ifade ediliyor. Ayrıca büyük otellerin de aynı anda açılması değil, kademeli ve asgari düzeyde faaliyete geçirilmeleri planlanıyor. Bunun için işaret edilen tarih ise ramazan bayramı sonrası.

    Hedef sektörün iş kaybını azaltırken salgınla mücadelede elde edilen kazanımlardan geriye gitmemek, yayılmasını önlemek. Bu hedef için Bilim Kurulu'nun önerileri ve belirleyeceği kurallar öncelikli olacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow