hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk-İş'ten bayram öncesi anlaşalım çağrısı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Hem işçiler hem memurlar merakla zam görüşmelerinin sonucu bekleniyor. İşçi kesimi için hükümet teklifini son olarak yüzde 6+4'e yükseltti. Ama Türk-İş bu oran için yeterli değil diyor. Memurlarla toplu sözleşmede yarın ikinci görüşme var. Hükümet teklifini 16 Ağustos'ta sunacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir yanda işçiler bir yanda memurlar. İki kesim de merakla zam pazarlığının sonucunu bekliyor. Kamu işçilerinin zam pazarlığı sürecinde hükümet, yetkili konfederasyon Türk-İş ile resmi olmayanlar da dahil 3 görüşme gerçekleştirdi. Ama henüz bir anlaşma sağlanmadı.

    Türk-İş'in talebi en düşük ücretin 3 bin 500 liraya yükseltilmesi, seyyanen brüt 300 lira zam. İlk 6 ay yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylarda enflasyon artı+3 puan refah payı. Bu talebe hükümetin ilk teklifi yüzde 5+4'lük bir zam olmuştu. Sonra bu oran 1 puan artırıldı yüzde 6+4'e yükseltildi. Ancak Türk-İş ''Bu yeterli değil'' görüşünde. Oranın yukarı çekilmesini talep ediyor.

    Türk-İş bir taraftan da yasal zemine dikkat çekiyor. 19 Ağustos'a kadar bir sonuç çıkmaması durumunda bazı iş yerlerindeki grevin başlayabileceğine dikkat çekiyor. Grev uygulanmazsa yüksek hakem kurulu devreye girecek. Bu durumda en geç 60 gün içerisinde sözleşmelerin bağıtlanması gerekiyor.

    2 milyonu emekli olmak üzere toplam 5 milyonu ilgilendiren bir diğer zam pazarlığı ise memurlar için sürüyor. 2020 ve 2021 yılına ilişkin zamların belirleneceği süreç 1 Ağustos'ta başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Masada yetkili konfederasyon Memur-Sen, taban aylığa seyyanen 200 lira zam, ilk yıl yüzde 8+7, ikinci yıl yüzde 6+6 zam ve birinci yıl yüzde 3, ikinci yıl yüzde 2 refah payı talebinde bulundu. Hükümet ise teklifini 16 Ağustos'ta sunacak. 20 Ağustos'ta ise pazarlık süreci sona erecek. Taraflar bu tarihe kadar anlaşamazsa Hakem Kurulu devreye girecek. Kurul 5 gün içinde kararını verecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow