hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk zırhlısı ihracat gelirine 'HIZIR' gibi yetişti

    Savunma sanayiinde yeni nesil Türk zırhlı araçlarının sayısı artıyor. Onlardan biri de 2019’dan beri Türk ordusunda kullanılan HIZIR zırhlı aracı. Üretici firmanın 1 yılda ihracatını yüzde 127 artmasına neden olan HIZIR, farklı ülkelerin ordularında da görev yapıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HIZIR 4x4 zırhlı aracı, zorlu arazilerden geçti. Ne çamur ne de derin sular hızını kesebildi. Hatta mayın testi bile onu durdurmadı. Türk savunma sanayisinin zırhlı kara aracı üreticilerinden biri olan firma, HIZIR 4x4 zırhlı aracını, 2019'da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hizmetine sundu. Yine HIZIR zırhlı aracı ile ilk kez ihracat kapısını araladı ve bir Afrika ülkesi ile 20.7 milyon dolarlık anlaşma kapsamında HIZIR zırhlı araçlarını teslim etti.

    Daha sonra yaklaşık 40 milyon euro'luk yeni bir ihracat anlaşması yaptı. Bu kapsamda Hızır 4x4, Hızır zırhlı aracının sınır güvenliği için özel geliştirilmiş versiyonu ATEŞ ve zırhlı personel taşıyıcı KHAN zırhlı araçlarının ihracatı gerçekleştirecek. Araçların teslimatı partiler halinde 2022'de tamamlanacak.

    İhracattaki bu gelişmeler şirketin satış ve finansal verilerine de yansıdı. Firma 2019'da 755 araç ve ekipman satışı yaparken bu sayı 2020'de 989'a yükseldi. 2019'da 16 milyon 686 bin 774 dolarlık ihracat yapan firma, 2020'de 7 milyon 867 bin 970 dolarlık ihracata imza atarak ihracatını yüzde 127 artırmış oldu.

    Firma, toplumsal olaylara müdahale araçları, zırhlı sınır güvenliği aracı, personel taşıyıcı ve yeni nesil kriminal aracı gibi ürünler de üretiyor. Hali hazırdaki siparişleri için zırhlı araç üreten firma, ülkelerin ihtiyaçları için de yeni teklifler veriyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow