hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Vergi kaçıranı ihbar edene yüzde 10 ikramiye ödülü var

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Tanıdığınız biri vergi mi kaçırıyor? Öyleyse gelin, vatandaşlık görevi olarak vergi kaçakçılarını ihbar edin. Üstelik devlet ihbarcıları ikramiye ile ödüllendiriyor. Peki, bu ikramiye nasıl alınır? İşte detaylar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İhbar edene yüzde 10 ikramiye ödülü var

    Tanıdığınız biri vergi mi kaçırıyor? İhbar etmek vatandaşlık göreviniz. Üstelik vergi kaçıranı ihbar edene ikramiye ödülü de var. İhbarı doğru çıkanlar, ceza dahil kesinleşen verginin yüzde 10'u kadar ödeme alıyor. Yani 1 milyon liralık vergi kaybını ortaya çıkaran kişi, hem vatandaşlık görevini yerine getiriyor hem de 100 bin lira kazanıyor.

    2017'de 454 kişiye 12.9 milyon TL ödendi

    Kanun 1931 yılından beri yürürlükte. Vergi ihbarı bilinci ise son yıllarda yükselmeye başladı. 2017 yılında 454 muhbire 12 milyon 870 bin lira ikramiye ödendi. İkramiye dört kat, katılımcı sayısı iki kat arttı. Ancak 100 başvurudan neredeyse 1 tanesi ikramiyeye hak kazanabiliyor.

    Hangi başvurular ikramiye hak ediyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İkramiye alabilmek için vergi dairesi başkanlıkları veya defterdarlıklara yazılı başvuru yapmak gerekli. Yazılı dilekçede ikramiye talebini açıkça belirtmeyen ve kimlik bilgilerini paylaşmayanlar, vergi kaybını ortaya çıkarsa da ikramiye alamıyor. Vergi kaçakçılığına karışmış olmak ya da vergi kaçıranla akrabalık bağına sahip olmak, ihbar etme hakkını engellemiyor. Eşini, kardeşini anne-babasını ihbar edenlere de ikramiye ödeniyor.

    Hangi durumda muhbirin ismi açıklanır?

    Muhbirin kimliği kesinlikle gizli tutuluyor. Vergi daireleri gizlilik konusunda azami hassasiyet gösteriyor. Ancak ihbar asılsızsa ve işyerinde ihbar üzerine arama yapıldıysa, mükellef ihbarcının adını isteyebiliyor. Sadece bu durumda vergi dairesi muhbirin ismini açıklıyor.

    İkramiye ödemeleri nasıl yapılıyor?

    İkramiye alabilmek için somut delil ve bilgi paylaşmak gerekiyor. "Şu kişi vergi kaçırıyordur" gibi ihbarlar değerlendirilmiyor. Ayrıca inceleme bitmeden ihbardan vazgeçilmemeli. Çünkü inceleme sırasında vergi dairesi kişiyle iletişime geçerek yeni bilgi ve belgeler isteyebiliyor. İhbardan vazgeçen, ikramiye hakkını kaybediyor. Bilinmesi gereken bir diğer nokta da ödeme şekli. İkramiyenin üçte biri verginin kesin tahakkukunda, kalanı ise tahsilat sonrasında muhbire ödeniyor. Elde edilen gelir ise veraset ve intikal vergisine tabi. Görevli kamu personeli ve muhasebe meslek mensuplarının ise ikramiye alma hakkı yok.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow