hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yastık altı altınlara formül

    KAYNAKCNN TÜRK

    Yeni ekonomi tedbirleri arasında hedeflerden biri de yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması. Peki, bu nasıl yapılacak? Bu konuda kuyumcularla bir toplantı yapıldı. O toplantıda İstanbul Kuyumcular Odası'ndan bir sistem önerisini geldi. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, detayları CNN TÜRK canlı yayınında anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık'ın açıklamaları:

    Bir sistem geliştirdik ve proje hazırladık. Kısaca adı YAY. Yatırım Altınları Yetkili Bayiler diye. Burada biz 35 bin perakende mağazamızın bu sisteme katılmasını istiyoruz. Çünkü Türkiye'nin her tarafında, her ilçesinde, mahallesinde kuyumcularımız var. İnsanlarımız da altın dediğiniz zaman güvenli bir liman olarak görüyor ve güvendiği kuyumcuya daha rahat gidebiliyor. Burada bizim söylediğimiz bankaların veya diğer kuruluşların bu sistemde fazla bir etkisi olmayacak. Biliyorsunuz 5 bin ton civarında bir yastık altı altın değerlendirmesi var. Stok var diyorlar ama bunun bütün kuyumcular ile işbirliğine girerek bu sisteme dahil edilerek ekonomiye kazandırılması çok kolay olacak. Yani bankacı bankacılığını yapsın, kuyumcu da kuyumculuğunu yapsın diyoruz. Böyle olursa daha güzel, daha faydalı bir sistem olmuş oluyor ve ekonomiye çok büyük katkısı olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu öneriyi geçen hafta Hazine ve Bakan Yardımcımız Murat Zaman Bey'e ilettik, gayet olumlu karşıladılar. Tabi bu sistemin biraz da geliştirilmesi gerekiyor. Çünkü teknik altyapısı var. Biz odamızda bunun her şeyini hazırladık. Hükümetimizden haber bekliyoruz. Bu altınlar daha evvel de toplanmak istendi. Yastık altındaki altınlar ekonomiye katılsın dendi. Ama bütün kuyumcular sisteme dahil olmadığı için çok fazla bir verim alınamadı. 280 milyar dolarlık bir altından söz ediyoruz. Bu altınlar hurda olarak gelecek, rafineri edilecek. Dolayısıyla bu kuyumcuların da işine yarayacak. Kuyumcularımıza da kredi olarak verilebilecek, ucuz kredi. Çünkü bizim sermayemiz gerçekten çok pahalı. Bizim önerimizi de Darphane Genel Müdürümüze verdik. Bu öneriyi TMSF Başkanımıza ilettik. Tahmin ediyorum Cumhurbaşkanımıza, Hazine ve Maliye Bakanımıza kadar da gidecek. Bu böyle olursa biz hazırız ama bizim istediğimiz tüm kuyumcuların bu sistemde dahil olması.

    Olumlu baktıklarını biliyoruz ama tabi teknik altyapısı var çok kolay bir şey değil. Tabii bu 34 bin kuyumcunun da sisteme hepsi dahil olacak diye bir şey de garantisi yok. Ama isteyen katılacak. Vatandaş kuyumcuda gittiğinde bileziğini, yüzüğünü, küpesini verip bozduracak aynı anda hesabına aktarılacak. Oradaki mağazanın sahibinin de hesabından düşülecek. Yani sistem aslında çok basit. Bankalarla işbirliği yapılacak. En yakın bankalarına bu sistem olursa, ekonomiye katkısı çok büyük olacağını düşünüyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kuyumcular da istiyor. Çünkü gerçekten kuyumculuk zor bir meslek. Yani zaten alınan hurda altınlar, tekrar vitrine koyulup satılmıyor. Bunlar yeniden üretime giriyor, istihdama yarıyor, katma değer katılıyor. Bütün kuyumcularımız bunu destekliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow