hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yılın ilk 5 ayında savunma ihracatı 1.1 milyar dolar

    Yerli savunma sanayii 2021’e hızlı girdi. Yılın ilk 5 ayında yaklaşık 1 milyar 120 milyon dolarlık savunma ve havacılık sanayii ürünü ihracatı yapıldı. Afrika’ya satışlarda yıllık bazda kaydedilen 11 katlık artış ise dikkati çekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yılın ilk 5 ayında savunma ve havacılık ihracatı arttı. Afrika'ya satışlarda artış var. İhracatta başı çeken ülke ise ABD. Veriler Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden.

    Verilerine göre, Ocak-Mayıs döneminde gerçekleştirilen ihracat, yıllık bazda yüzde 38,3 artarak 85,2 milyar dolara ulaştı. Türkiye'nin savunma ve havacılık sanayi ürünü ihracatı da ise 1 milyar 120,1 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Sektör ihracatının bölgelere göre dağılımında ilk sırada 485 milyon 688 bin dolarla Kuzey Amerika yer aldı.

    Ocak-Mayıs döneminde sektörün bölgelere göre yaptığı ihracatta yıllık bazda en fazla artış Afrika'da oldu. Afrika ülkelerine dış satım, söz konusu dönemde 11 kat artarak 61 milyon 207 bin dolara çıktı. Oransal artışta Afrika'yı Bağımsız Devletler Topluluğu ile Kuzey Amerika ve diğer Avrupa ülkeleri izledi. Öte yandan sektörün Uzak Doğu'ya ihracatı yaklaşık yüzde 71, serbest bölgelere ihracatı yüzde 50 ve AB'ye ihracatı yüzde 21 azaldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Savunma ve havacılık sanayisi ihracatının yılın ilk 5 ayında ülkelere göre dağılımına bakıldığında ABD'nin ilk sıradaki yerini korudu. ABD'ye bu dönemde 476,2 milyon dolarlık ürün satan sektör şirketleri, bu ülkeye dış satımını yıllık bazda yüzde 66 artırdı. Sıralamada ABD'yi Azerbaycan izledi.

    Türkiye'nin Azerbaycan'a gerçekleştirdiği savunma ve havacılık sanayi ihracatı geçen yılın Ocak-Mayıs dönemine kıyasla yaklaşık yüzde bin 390 artarak 135 milyon 889 bin dolara ulaştı. Sektör ihracatında bu ülkeleri Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya ve Bangladeş izledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow