1 Temmuz'dan itibaren zorunlu olacak! Tapuda elden ödeme dönemi bitti
Konut ve arsa alım-satımında köklü bir değişiklik yürürlüğe giriyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni yönetmelikle birlikte, taşınmaz işlemleri “Güvenli Ödeme Sistemi” üzerinden yapılacak.
YÜRÜRLÜĞE GİRDİ: GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİ ZORUNLU
Gayrimenkulde elden ödeme devri bitiyor. Dolandırıcılığın, sahteciliğin, kayıt dışı işlemlerin önüne geçilmesi hedefleniyor.
Ticaret Bakanlığı, Türkiye'de taşınmaz satışlarında satış bedelinin genellikle elden ödendiğini belirledi. Taşınmaz ticareti hakkında yönetmelikte değişiklik yapıldı. Gayrimenkul alım satımlarında ödeme yöntemi değişti.

Artık güvenli ödeme sistemi devreye girecek... Peki bu ne anlama geliyor? Sistem nasıl işliyor?
Detayları anlatan Gayrimenkul Uzmanı Olcay Selvi: "Tapu devri esnasında bir sürü insan dolandırıldı. Bu işlem hem alıcıyı hem satıcıyı koruyacaktır. Hem de buradaki gerçek değer gösterme olayı daha da yükselecektir." dedi.

KAYIT DIŞI PARA TRANSFERİ ENGELLENECEK
Selvi ayrıca: "Gerçek değer gösterilmediğinde devlet vergi ve harç kaybına uğruyordu. Gerçek satış bedeli sisteme girince artık bu satış rakamlarındaki manipüle fiyatlar da değişecektir." ifadelerini kullandı.
1 Temmuz itibarıyla zorunlu hale gelecek olan güvenli ödeme sistemi nasıl işleyecek? Tapu ve para aynı anda el değiştirecek…

Olcay Selvi: "Alıcı satış bedelini satıcıya değil, direkt o bankanın hesabına atacak. Yani satıcının hesabı olacak ama blokeli bir hesap olacak ve bankayla tapu bu hesabı kontrol edebilecek. Tapu memuru bankaya bu devir işleminin tamamlandığını söyleyecek. Banka da satıcıya parasını verecek. Burada işlem aynı anda yapılacak. Buradaki anlaşmazlıklar da bitecek ve tüm işlemler kayıt altında olacak." şeklinde anlattı.
ELDEN PARA ALMAYA DEVAM EDENLER OLURSA NE OLACAK?
Selvi: "Özellikle vergi tarafıyla cezası var. Hem vergi ziyaı cezası olacak hem o kaçırdığınız tutarın bir kat fazlası kadar da yine bir ceza ödemeniz söz konusu olacaktır." dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR


Sahte konut ilanları tarihe karışıyor! Ev alacaklar dikkat: Yeni dönem başlıyor

Faizler düştü, vatandaş krediye koştu! Eylülde tarihi satış rakamı

Kiralarda kış dönemi durgunluğu | Uzman uyardı: Artış yavaşlayacak

ÖZEL HABER | Konut alımı için doğru zaman mı? En yüksek kira getirisi hangi illerde? Evrim Kırmızıtaş'tan 2025 yılı yol haritası

EMLAK | Ev sahipleri ile kiracılar arasında yeni tartışma!
