hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bu hastalığa sahip olanların çoğunun haberi yok

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    Dünya Sağlık Örgütü, 28 Temmuz'u Dünya Hepatit Günü olarak belirledi. Hepatit, karaciğer hastalıklarının en önemli nedeni. Belirti vermiyor, geç dönemde ortaya çıkıyor ve milyonlarca kişide kronikleşerek ölüme neden oluyor. Oysa önlem almak da tedavisi de mümkün. CNN TÜRK Muhabiri Cansel Kiraz, detayları Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu ile konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    325 MİLYONUN YÜZDE 80'İ FARKINDA DEĞİL

    Hepatit, uzun yıllar sessizce ilerliyor, siroz hatta karaciğer kanseri ile ortaya çıkıyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, dünyada 325 milyon hepatit B ve hepatit C'li hasta var. Fakat hastaların yüzde 80'i virüsün varlığından habersiz. CNN TÜRK'e konuşan Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, "Türkiye'de de 2,5 milyon kişi habersiz yaşıyor. Nasıl tanı koyabiliriz? Hepatit B ve C enfeksiyonu kapan kişide hastalığın sarılıkla, yani bizim hekime gitmemize neden olan belirtiyle ortaya çıkması 5'te 1 ihtimal. Bir insanın kendisinde hepatit B ve C'nin olup olmadığını anlaması için yaptırması gereken şey, bir kere benim hepatit testlerimi yapın doktor bey doktor hanım diyecek. Böylece testler yapıldığı zaman hepatit geçirmiş mi geçirmemiş mi ortaya çıkacak" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HEPATİT B'NİN EN ETKİLİ YOLU AŞI

    Sosyal güvence altına alınan ilaçlarla hepatit C, yüzde yüze yakın oranda tedavi edilebiliyor. Hepatit B'den korunmanın da en etkili yolu aşı. Onun da tedavisi mümkün. Dünya Sağlık Örgütü'nün hedefi ise 2030 yılına kadar bu hastalığı ortadan kaldırmak. Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, "Kişilerin en az yüzde 90'ına tanı konulması, tanı konulanların yüzde 80'inin tedavi edilmesi, hepatit B ve C'ye bağlı ölümlerin yüzde 65 oranında engellenmesini gerçekleştirebilirsek, 7 milyon insan hayatta kalacak demektir" şeklinde konuştu.

    "ENFEKSİYONLU KİŞİLER TEHDİT DEĞİL"

    Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, hepatitli hastalara yaklaşım konusuna da dikkat çekti ve şuları söyledi:

    Hepatit B veya C enfeksiyonu olan kişiler hiçbir şekilde diğer kişiler için bir tehdit değildir. Bu kişilere iki önerimiz var bizim. Diş fırçası, tırnak makası gibi delici, kesici eşyaları başkaları ile paylaşmamaları. Bir arada yaşamak sarılıp yanaktan öpmekle bulaşması mümkün değildir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow