hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Güneşsiz günler depresyonu tetikliyor

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    Yaz mevsiminin geride kalmasıyla birlikte güneşten uzak kalmaya başladık. Bu durum mevsim geçişleri depresyonunu beraberinde getiriyor. Peki, kadınlarda 4 kat daha fazla görülen bu depresyonunun sebebi ve tedavisi ne? Kağıthane Kızılay Hastanesi Psikoloji Bölümü Hekimi Uzman Psikolog Merve Uyar, CNN TÜRK'e yanıtladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SONBAHARIN GELMESİYLE MEVSİMSEL DEPRESYON ARTTI

    Sonbahar ve kış aylarına girilmesiyle güneşle temas azalıyor. Bu nedenle vücuttaki mutluluk ve zindelik hissi uyandıran serotonin hormonu düşüyor. Melatonin hormonu artınca kişide uyku hali oluşturuyor. İştah artıyor. Hormonların dengesizliği sonucundaysa depresyon tetikleniyor.

    "GÜNEŞE AZ MARUZ KALINCA ZİNDELİK HORMONU AZALIYOR"

    CNN TÜRK'e konuşan Uzman Psikolog Merve Uyar, "Mevsimsel depresyon eylül-ekim aylarında çok fazla görülüyor. Özellikle kadınlarda ve genç yetişkinlerde daha fazla görülme oranlarına rastlıyoruz. Başka türlü biz bu depresyonu açıklayamıyoruz. Stres faktörü ya da herhangi bir stres faktörü ya da herhangi bir travmatik olaydan kaynaklı değil. Mevsimsel depresyon tamamen mevsimlerin değişmesi, hava durumunun değişmesi ve kişinin güneş ışığına daha az maruz kalması sebebiyle gözlenir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "GÜNEŞ IŞIĞINA MARUZ KALINMALI, UYKU DÜZENİ ÖNEMLİ"

    Uzmanlar mevsimsel duygu durum bozukluğu konusunda uyarıyor. Mevsim geçişlerinin yol açtığı bu durum kadınlarda erkeklere göre 4 kat daha fazla görülüyor. Peki, bu depresyonun önüne nasıl geçilebilir? Uzman Psikolog Merve Uyar, "Güneş ışığına biraz daha maruz kalmak, mümkün olduğunca beslenmeye, uyku düzenine dikkat etmek çok önemli. Eğer bunlarla da geçmiyorsa tabii ki psikolojik destek çok önemli" diye konuştu.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow