hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uzmanlar, az ve uzun aralıklı beslenmeyi öneriyor

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    Uzun aralıklarla beslenme... Beslenme uzmanları tarafından artık bu tip beslenme öneriliyor. Peki, bu tip beslenme bağırsakları nasıl etkiliyor? Bilim insanları bir TÜBİTAK projesi kapsamında bu sorunun yanıtını aradı. Sonuç az ve sık beklenmeye göre aralıklı beslenme daha iyi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Artık diyet listelerindeki alışık olduğumuz az ve sık beslenme düzeni değişiyor. Beslenme uzmanları tarafından uzun aralıklarla beslenme önerileri yapılıyor.

    Peki, uzun aralıklarla beslenmek sağlığa yararlı mı? CNN TÜRK'e konuşan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'den Prof. Dr. Meltem Yalınay, "Eğer siz biraz daha aç bırakırsanız metabolizmanızı, bundan daha çok faydalanıyorsunuz. Çalışmalar, öğün sayısını gözden geçirmekte fayda olduğunu ortaya koydu" dedi.

    "Aç kalan bireyin iyi bakterileri arttı"

    Bilim insanları, kişiye özel bağırsak mikroorganizmaları tanımlanması çalışması yaparken, uzun aralıklı ya da diğer adıyla oruç tipi beslenenlerle normal beslenen bireylerin bağırsak fonksiyonları mercek altına aldı. Prof. Dr. Meltem Yalınay, "Bağırsaklarımız açlığı çok seviyor ve oruç süresinde bu bireylerin mikroorganizmalarının çok olumlu yönde etkilendiklerini gördük. Yaptığımız genetik profilde iyi dediğimiz bakterilerin oranlarında artış olduğunu tespit ettik" şeklinde konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Öğlen saatlerinde bir öğün, akşam bir öğün"

    Peki, sağlıklı olan beslenme şekli ne? Prof. Dr. Meltem Yalınay, "Öğlen saatlerine yakın bir öğün, 6-7 gibi ikinci öğün, sonra hafif su, yoğurt gibi daha hafif gıdalarla günü tamamlamak. Sabah ve akşam öğünü arasında da 16 saate yakın süre oluşmuş oluyor. Bu bedeni pek çok yönden olumlu destekliyor" ifadesini kullandı.

    Uzun aralıklarla beslenme modeli, önümüzdeki hafta ikincisi gerçekleştirilecek geleneksel ve tamamlayıcı tıp kongresinde de gündemde olacak. Prof. Dr. Meltem Yalınay, "Bağırsağın uzun süreli açlıktan bilimsel olarak nasıl etkilendiği bilimsel açıklamalarıyla sunmuş olacağız" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow