hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fransa-Fas maçında tarihi anlar yaşanacak: Eski sömürgeci bir güçle oynayacağız

    Dünya Kupası'nda gözler Fransa-Fas maçına çevrildi. Bu maçın tarihi bir özelliği de bulunuyor. Çünkü Fas, bu noktaya tarihte kriz yaşadığı iki ülke, İspanya ve Portekiz'i yenerek geldi. Şimdiyse eski sömürgecisi Fransa ile karşı karşıya geliyor. Fas'taki son durumu ve Faslıların ne hissettiğini Faslı akademisyen Doç. Dr. Driss Maghraoui, CNN Türk editörü Serdar Korucu'ya anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fas’ın İfran şehrindeki Al Akhawayn Üniversitesi’nden Doç. Dr. Driss Maghraoui, Fas’ın eski sömürgecisi Fransa ile Dünya Kupası’ndaki maçını CNN Türk’e anlattı. CNN Türk editörü Serdar Korucu’nun sorularını yanıtlayan Maghraoui, “Bence Fransa’yı “düşman” belirlemek abartı olur. Ama burada bir sembolizm var. Fas, eski sömürgeci bir güçle karşı karşıya geliyor sonuçta. Bunun geçmişle, spor ve siyaset arasındaki ilişkiyle ve “hafızanın siyasetiyle” alakası var” dedi.

    Doç. Dr. Maghraoui, Fransa’nın Fas’ı 1912-1956 yılları arasında yönettiğini hatırlattı ve “Hala Fransız varlığından o ya da bu şekilde etkileniyoruz. Hukuk sistemi olsun, Faslıların Fransızca konuşması olsun… Hala Fransa’dan esinlenmiş bir eğitim sistemimiz var, hala önemli bir müttefiğimiz. Şu anda iyi diplomatik ilişkilerimiz olmasına rağmen Fransa sömürgeci bir güçtü” diye konuştu.

    Sömürge döneminin Fas tarihinde bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Faslı akademisyen, “Sömürgecilik kendi içinde çelişkili bir sistem. Çünkü bize sömürdüğü ülkeye büyük şeyler kazandırmayı vaadeder ama günün sonunda pek çok sorun getirir. Bize özgürlükten bahsedip aynı zamanda bu özgürlüğü birçok insanın elinden aldı” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doç. Dr. Maghraoui,“Fransa’da doğan birinin, ki bu futbolcuların çoğu Fransa ya da Avrupa doğumlu, kendini ait hissetmemesi oldukça manidar. İşte bu tarz anlar çok önem taşıyor” dedi.

    Maçtan önce Fas’taki son durumu da aktaran Doç. Dr. Maghraoui, “İnanılmaz bir hava var. Bence Fas’taki mesele kesinlikle gururla ilgili. Milli takım, birçok yönüyle başarabileceğimiz şeylerin potansiyelini temsil ediyor. Eğer çok çalışırsak bazı hedeflere ulaşmak için umut olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow