hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2013-2016 arasında 2052 kaçırma ihbarı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Terör örgütünden çocuklarını isteyen annelerin eylemi sürerken, terör örgütünün 18 yaşından küçük çocukları nasıl dağa kaçırdıklarına ilişkin veriler yeniden gündeme geldi. 2013 yılında TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun hazırladığı rapora dağa zorla kaçırma hikayeleri yansırken, 2013-2016 yılları arasında örgütün zorla dağa kaçırdığı çocuklara ilişkin bilanço bir kez daha gündeme geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Annelerin HDP önündeki isyanı ile gündeme gelen terör örgütü PKK tarafından kaçırılan, kandırılan çocuklarla ilgili güvenlik kaynaklarında çarpıcı veriler var.

    Buna göre, 2013 yılında güvenlik güçlerine 13-17 yaşlarındaki 140 çocuk için "PKK tarafından kaçırıldı" başvurusu yapıldı. 2014 yılında 12-17 yaş arası 983 çocuk için bu ihbar yapıldı. 2015’de ise sayı 929 olarak duyuruldu. Yani 2013-2016 yılları arasında 18 yaşından küçük 2 binin üzerinde çocuk için bu ihbarlar yapıldı. Bu çocukların zorla kaçırıldığı veya kandırılarak terör örgütü tarafından götürüldükleri belirtiliyor.

    Bunun yanı sıra 2013-2015 yılları arasında 419 çocuğun da PKK'dan kaçarak güvenlik güçlerine teslim olduğu belirtiliyor.

    2013 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde İnsan Hakları Komisyonu tarafından terör ve şiddet olayları kapsamında yaşam hakkı ihlallerini inceleme raporu yayımlanmış, bu raporun çocuk teröristler başlığında çocukların dağa kaçırılma süreçlerine ilişkin ailelerin anlattıkları da yer almıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Komisyona 2011 yılında bilgi veren Korucu Nebi Gültekin kendisinin yaşadığı olayı anlatmıştı “Ben okula gidiyordum, ilkokula, bir gün dediler ki: “Köyde, dün akşam 8 tane çocuk alıp götürdüler. Bizim jandarmamız vardı, küçük bir karakolumuz vardı. Biz gittik karakolda yattık, her gece biz karakola kaçıyorduk, karakolda yatıyorduk" ifadelerini kullanmıştı.

    Köy boşaltmaları nedeniyle 1993 yılında Şırnak Alkemer Köyü'nü terk eden bir ailenin mensubu olan Lokman Aşikar da 10 yaşındayken PKK’nın 15 yaşlarında yakaladıkları çocukları örgüte götürmeye çalıştığını, kendisi ve kardeşlerinin samanlığa saklanarak kurtulduklarını, sonra da Aydın'a göç etmek zorunda kaldıklarını anlatmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow