hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD Ticaret Bakanı CNN TÜRK'e konuştu

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Amerikan Ticaret Bakanı Wilbur Ross heyetiyle Türkiye'ye geldi ve hem hükümet yetkilileri ile hem de Türk iş dünyasıyla temaslarda bulundu. 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi için neler konuşuldu? Önümüzdeki dönemde nasıl adımlar atılacak, Amerikan Ticaret Bakanı tüm bu soruları CNN TÜRK Muhabiri Sena Alkan'a verdiği röportajında yanıtladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amerikan Ticaret Bakanı Wilbur Ross Türkiyede'ydi. Hem İstanbul'da hem Ankara'da temaslarda bulundu. Bu temaslardan ne çıktı? İki ülke bu ticaret hacmine nasıl ulaşabilir? Amerikan Ticaret Bakanı Wilbur Ross, CNN TÜRK'ten Sena Alkan'ın sorularını yanıtladı.

    Sena Alkan (S.A): S-400, F-35 Catsaa yaptırımları konuşuluyor bir yanda da 100 milyar dolarlık bir ticaret hacminden konuşuluyor nasıl olacak da iki ülke bu iki konuyu ayrıştırıp ticaret hacmi hedefine ulaşabilecek?

    "Ticarette anlaşma gerginliği çözebilir"

    Wilbur Ross (W.R): Umuyoruz ki eğer ticari konularda bir anlaşmaya varabilirsek, bu anlaşmanın diğer konulardaki gerginlikleri çözebileceğini düşünüyoruz.

    S.A: Siz burada Türkiyede iken Amerikan Hazine Bakanı'nın bir açıklaması oldu. Direkt olarak aktarıcak olursam "Türkiye'ye Catsaa yaptırımları uygulama konusuna bakıyoruz henüz bir karar alınmış değil" dedi. Şimdi anlıyoruz ki Caatsa halen daha masada olası bir Catsaa yaptırımı da mümkün. Siz ABD Ticaret Bakanı olarak ne düşünüyorsunuz? Bu konuda ve elbette Amerikan Başkanı Trump ve hükümeti yani sizin de dahil olduğunuz bu hükümet kongreyi ikna edebilecek mi Türkiye'ye Catsaa uygulanmaması noktasında?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Trump ve Erdoğan arasında biyokimya var"

    W.R: Bence ağır basan önemli olan nokta Amerikan Başkanı Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki biyokimya. Çok çok iyi anlaşıyorlar iki insan olarak. Tokyo G-20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Amerikan Başkanı Trump arasında benim buraya gelmem ve ticaret bakanınızla ve hazine ve maliye bakanınızla dikkate değer görüşmeler yapmam hususunda bir anlaşma oldu. Benim de yapmaya çalıştığım ilişkileri ileri taşıyacak yapıcı bir zemin bulmak. Amerikan Kongresi'nin ne yapacağı konusunda özellikle böyle, özel bir durumda, bir fikirde bulunmak kolay değil. Bizim amacımız mümkün olduğu kadar mantıklı ve dengeli bir oyun alanı oluşturabilmek.

    S.A: Türkiye'nin bazı talepleri var bunlar Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından da tek tek listelendi. Özellikle demir, çelik, alüminyum gibi ek gümrük vergileri uygulanan noktalarda muafiyet istiyor Türkiye ve özellikle Türkiye'nin genelleştirilmiş tercihler sistemine geri dönüşü de isteniyor. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda hızlıca adımlar atılabilir mi ve elbette bu ticaret hacminin önünde bir engel değil mi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ek gümrük vergisi kalkacak mı?

    W.R: Bunlar konuştuğumuz başlıklardandı. Bunlar aynı zamanda her açıdan karmaşık da başlıklar ama bizim de kendi açımızdan gündeme getirdiğimiz başlıklar var. Türkiye'nin kendi açısından gündeme getirdiği başlıklar var. Türk tarafından bizim taleplerimize nasıl yaklaşacaklarına dair bir cevap almamız gerekiyor. Biz de Washington'da Türkiye'nin taleplerine nasıl yaklaşacağımızı konuşuyor olacağız. Bizim bariyerleri kaldırmamız lazım. Ek gümrük vergisi noktasında bariyerler var ticaret noktasında bariyerler var. Piyasaya erişim noktasında da sorunlar var aynı zamanda savunma sanayi tedariki ilişkisi var. Çok karmaşık bir durum. Bunun tüm yönlerine bakıyor olacağız.

    S.A: Yeni bir yol haritası açıklandı. Ruhsar Pekcan ve sizin yaptığınız basın toplantısında bahsettiniz. Bu noktada hangi adımlar atılcak ilk olarak. Cumhurbaşkanı Erdoğan da serbest ticaret anlaşması için ilgili bakanlıklara talimat verdik dedi. Biz ne zaman göreceğiz bu notka da adım atıldığını?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    W.R: İlk adım önümüzdeki hafta ya da sonraki haftalarda ilk olarak iki taraf açısından da nelerin teslim edilebilir olduğunu belirlemek olacak. Ve bence bu dostane bir şekilde nasıl ilerleyebileceğimiz ya da ilerleyip ilerleyemeyeceğimiz üzerinde önemli bir etkiye sahip olacak. Serbest ticaret anlaşması konusunda müzakere etmek çok uzun zaman alır asıl soru serbest ticaret anlaşmasını meşrulaştıracak diğer konularda ilerlemeye sağlayıp sağlayamayacağımız. Serebst ticaret konusunda şu anda bir anlaşmamız yok. Serbest ticaret anlaşmasını konuşmak için şu an biraz erken. Bir serbest ticaret anlaşması yapılması 10 yılı bile bulabilir. Burada bu kadar uzun süreceğini düşünmüyorum ama bu bir toplantıda olan bir şey de değil, bir ayda olan bir şey de değil.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow