hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Afet ve acil durumda koordinasyon

    Türkiye'nin acil durum ve afetlerde en yetkili koordinasyon kurumu AFAD'ın önemi Elâzığ depreminin ardından bir kez daha ortaya çıktı. Peki, AFAD nasıl çalışıyor, hangi görevleri yerine getiriyor? Son günlerde çok sayıda gönüllü başvurusu alan AFAD'a gönüllü olmak için hangi şartları taşımak gerekiyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AFAD, yani Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Türkiye'de deprem denince akla ilk gelen kurumlardan biri.  Sadece deprem değil, su baskını, sel, çığ, heyelan, yangın başta olmak üzere tüm doğal afetler AFAD’ın görevi alanı kapsamında

    Türkiye’nin afetlere karşı ilk kurumu Sivil Savunma Genel Müdürlüğü’ydü. Farklı bakanlıklar altında kurumlar arama kurtarma ve afet sonrası faaliyetlerden sorumluydu. Gölcük depreminin dersleri, afet sonrası çalışmaların tek bir kurum tarafından yönetilmesi gerektiğini ortaya koydu ve 2009 yılında Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı kuruldu.

    AFAD, afetlerin önlenmesi ve zararlarının azaltılması çalışmalarından sorumlu. Ayrıca, afetlere müdahale edilmesi ve afet sonrasındaki iyileştirme çalışmalarının süratle yapılması için planlama da AFAD'ın sorumluluğunda. Türkiye'de afet sonrası çalışma yapacak tüm kurumlar, AFAD'ın yönlendirmesi ve koordinasyonu altında görev yapıyor.

    Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesiyle İçişleri Bakanlığı’na bağlanan AFAD bünyesinde, illerde valilere bağlı il müdürlükleri bulunuyor. Ayrıca 11 ilde bulunan afet ve acil durum arama ve kurtarma birlik müdürlükleri görev yapıyor.

    AFAD, afetlerde tek yetkili kurum olarak, Türk Silahlı Kuvvetleri’yle, sağlık, ulaştırma, dışişleri gibi bakanlıklarla ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışıyor. AFAD'da, kamu çalışanı personelinin yanı sıra gönüllüler de görev alıyor. Afet sonrası, sağlık, beslenme, psikososyal destek ve barınma ihtiyaçları için gönüllüler de afetzedeler için çalışıyor.   Afet ve acil durumlarda AFAD’a destek olacak gönüllüler, AFAD gönüllü eğitim programı çerçevesinde eğitime tabi tutuluyor. AFAD gönüllülük programı acil durumlar karşısında toplum direncinin artırılması hedefiyle de yürütülüyor.
    AFAD gönüllüsü olmak isteyen 18 yaşını doldurmuş herkes afad gönüllüsü olarak başvurabiliyor. Sağlık durumları, eğitimler için zaman ayırabilmeleri ve seyahat etmeye uygun olmaları önemli. Gönüllü olmak isteyenler e-devlet üzerinden başvuru yapabiliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow