hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Amasra maden faciası raporu

    42 madencinin ölümüne neden olan Amasra maden faciasını araştırma için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu raporu tamamlandı. O raporda kazanın “En önemli nedeni olarak tali havalandırmanın yetersizlik olması” gösterildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Beş ay önce 42 maden işçisinin ölümüne neden olan Amasra maden faciası mecliste kurulan Amasra Maden Kazası Araştırma Komisyonu tarafından incelendi.

    Komisyon, “Kazanın en önemli nedeni patlayıcı atmosferi oluşturan metan gazı varlığının ve patlamayı tetikleyici unsurların bu önlemlerle yönetilememesidir" denildi.

    Raporda, "Grizu patlamasının yaşandığı tarihte aktif olarak çalışmayan ve bilinmeyen bir süredir havalandırılmayan ve sensörlerle izlenmeyen bacaların bulunduğu" ifadesi de dikkat çekti.

    Komisyon raporunda havalandırmaların iyi çalışmadığı ortamın yeteri kadar havalandırılmadığı tespitlerine de yer verdi.

    Komisyon, patlatmalı kazı faaliyetlerinin mevzuatta belirtilen şartlara uymadığı bunları kontrol eden, denetleyen etkin bir denetim ve kontrol mekanizması olmadığı ve bu yüzden ortam güvenliğini riske atıldığına dikkat çekti.

    Araştırma komisyonu bir daha maden facialarının yaşanmaması için raporda 120 öneri de sıraladı. Bu önerilere göre iş kazalarında ihmal ve kusuru bulunanlara uygulanan cezai müeyyideler ve idari yaptırımların caydırıcılığının artırılması istendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ruhsatsız işletildiği tespit edilen ve kapatılan madenleri işleten kişilere hapis cezası verilmesi ve bu kişilerin ömür boyu madencilik faaliyetlerinden menedilmesine yönelik yasal düzenlemeler yapılması önerildi.

    Madencilik mevzuatının gözden geçirilmesi gerektiği kömür madenciliğine ilişkin tüm faaliyetler için ayrı bir mevzuat düzenlemesi istendi. Madencilik faaliyetlerinin tek bir çatı kuruluş altında toplanmasını gerektiğine vurgu yapılarak, uluslararası standartlarda, bağımsız bir maden iş sağlığı ve güvenliği kurumu kurulması istendi. Önerilerde, gazlı ocaklar için ayrı bir havalandırma mevzuatı hazırlanması gerektiğine vurgu yapıldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow