hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Anayasa Mahkemesi'nden din dersi kararı

    Anayasa Mahkemesi, kendi inancına uygun olmadığını belirterek kızının zorunlu din dersinden muaf tutulması talebi reddedilen babanın yaptığı başvuruda babayı haklı buldu. Din ve vicdan hürriyetinin ihlâl edildiğine karar verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anayasa Mahkemesi, din dersleri ile ilgili dikkat çeken bir karara imza attı. Eskişehir'de 2009'da ilkokul 4. sınıf öğrencisi olan kızının zorunlu din kültürü ve ahlâk bilgisi dersinden muaf tutulmasını isteyen bir veli, Eskişehir Havacılar İlköğretim Okulu Müdürlüğü'ne başvurdu. Okul müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan alınan görüş doğrultusunda talebi reddetti.

    Bakanlıktan gelen yazıda, "Azınlık okulları dışında kalan ilk ve orta öğretim okullarımızda öğrenim gören T.C. uyruklu Hıristiyanlık ve Musevilik dinlerine mensup öğrencilerin, bu dinlerden birine mensup olduklarını belgelendirmeleri kaydıyla, din kültürü ve ahlâk bilgisi dersine girmeleri zorunlu değildir" denildi.

    Bunun üzerine veli dava açtı. Ankara 1. İdare Mahkemesi, 'muaf tutulma talebini' reddeden kararı iptal etti. Ancak bakanlık ve valiliğin kararı temyiz etmesi üzerine dosya, Danıştay 8. Dairesi'ne geldi. Danıştay, yerel mahkemenin kararını 'mevzuata aykırı' bularak bozdu. Aile de yüksek mahkemeye başvurdu. Anayasa Mahkemesi de "Anayasanın 24. maddesinin dördüncü fıkrasında güvence altına alınan ebeveynlerin eğitim ve öğretimin kendi dini ve felsefi inançlarına göre yapılmasını sağlama hakkının ihlâl edildiğine" karar verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow