hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Anne babalar ne yapmalı?

    Her anne babanın şu süreçte çocukları ile iletişimle ilgili kaygıları var. Koronavirüs sürecinde ne yapmalı? Çocuklara ne söylemeli, ne izletmeli? Bu sorulara yanıt verebilmek için Milli Eğitim Bakanlığı bir rehber hazırladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milli Eğitim Bakanlığı koronavirüs travmasına karşı psikososyal destek rehberleri hazırladı. Hazırlanan kılavuz Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğünün internet sitesinden yayınlandı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Psikolojik travmalar konusunda uzman bir akademisyen grupla çalışan genel müdürlüğümüz kılavuzları tamamlayarak internet üzerinden yayımladılar. Bundan sonra yeni desteklerle ailelerimizi sürekli destekleyeceğiz"dedi.

    Rehberde, "Zorlu durumlar karşısında yetişkinler gibi stres, endişe, korku, şaşkınlık ve üzüntü hissedebilen çocukların daha iyi hissetmeleri, çoğu zaman çevrelerindeki yetişkinlere bağlıdır." denildi. Çocukların,yaşadıkları kaygı ve stresi farklı şekillerde yansıtabileceği anlatıldı. "Aileler, doğru kaynaklardan bilgi almalı, çocuklarını dinlemeli, onlara sorumluluk ve güven vermeli, rahatlatmalı, birlikte vakit geçirmeli, model olmalı" önerisi de yer aldı.

    Yaş gruplarına göre öneriler de yer aldı. Zorlu yaşam olayları karşısında 5 yaş altı çocukların ebeveynlerin yanından hiç ayrılmak istememe, sürekli ağlama ya da ağlamaklı olma, huzursuz, huysuz ve sinirli olma, karın ağrısı ya da baş ağrısı gibi ortak stres tepkileri verebileceği aktarıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    6-11 yaş arasındaki çocuklarda zorlu durumlar karşısında dikkatini toplayamama, aşırı alıngan, sinirli ya da kavgacı olma, herkesten uzaklaşma, içine kapanma, kabus görme, uyumak istememe ya da uyku problemleri olabileceği belirtildi.

    12-18 yaş arasındaki çocuklarda ise bunların yanında salgın hastalığı hatırlatıcı ortamlardan kaçma, aşırı alıngan ya da öfke gibi durumlar görülebileceğine işaret edildi.

    Velilere çocukların psikolojisi için 11 öneride bulunuldu. Bilgi edinin, dinleyin, izin verin, normalleştirin, gerekli önlemleri aldığını ve almaya devam edeceğinizi hatırlatın, rahatlatın, koruyun , birlikte vakit geçirin, Model olun. Gerekirse uzmana başvurun önerilerine yer verildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow