hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Astsubay kursiyerlerin çığlığı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Türk Silahlı Kuvvetlerine, üniversite mezunu olup sınavla girdiler, 18 ay kurs gördüler. 2016 yani 12. dönem astsubay kursiyerleri ordudan atılmadılar, ihraç edilmediler. Ama bir emirle orduyla ilişkileri kesildi. Askeri okul öğrencileri ile aynı muameleyi görüyor, üstelik KHK komisyonuna da başvuramıyorlar, çalışamıyorlar. "Biz bu devlet için yeniden göreve hazırız, Milli Savunma Bakanlığı bizim sesimizi duysun" diyorlar. CNN TÜRK Spikeri Ahu Özyurt'un özel haberi...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir ay önce Ankara'da yapılan bu mezuniyet törenini hüzünle izlediler. Onlar da o rütbeleri takacaklardı. Darbeye karışmadılar, kurslarını tamamlayıp belgelerini bile aldılar. Ama bir emirle her şey durdu. Erzurumlu Nihat Demir, 2016 döneminin 960 astsubay kursiyerinden biri.

    Demir "Bizim okullarımız darbeye karışmadı, ertesi gün içtimamızı yaptık, eğitime devam ettik. 29 Ağustos'ta rütbe alacaktık. Gelen bir emirle süresiz izne çıkarıldık. Askeri okullar kapatıldı ama biz öğrenci değildik. İhraç da edilmedik" diyor.

    Demir ve devre arkadaşı Veysel Aktoprak, diğer arkadaşları adına da belgeler paylaştılar. Askeri öğrencilerle karıştırıldık, hiç alakamız yok. Diyorlar. Hatta geçen ay devletten harçlık bile almışlar.

    "Bir yıl sonra KHK'da 675'e çevirdiler, bize harçlık bile verdiler. Ama kimse muhattap almıyor." diyorlar.

    Facebook'ta gruplar kurdular, change.org'da imza kampanyası başlattılar. Tek dertleri devlete seslerini duyurmak. Köyünde çobanlık yapan da var, geçici işçilik yapan da. Sorun sonunda Meclis kürsüsünden tutanaklara da geçti. Dursun Çiçek ve Ulvi Yönter, astsubay kursiyerlere sahip çıktılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çiçek, "On binlerce eğitimini tamamlamış, rütbe takmayı ve vatan hizmetine başlamayı bekleyen genç subay, astsubay, uzman adayları, hiçbir güvenlik soruşturması yapılmaksızın kapının önüne konulmuş ve fişlenmiştir. Bunların kazanılması konusunda Milli Savunma Bakanlığımızın bir çalışması var mıdır? Bu gençlerin komisyona başvuru hakkı olmadığı da dikkate alındığında bunları sisteme devlete kazandırmak herkesin vicdan borcu değil midir?" dedi. MHP Milletvekili Ulvi Yönter de "Özellikle 12. dönem astsubay kursiyerlerin sorununun çözülmesini rica ediyoruz. Çünkü bu kardeşlerimiz arasında suçu günahı olmayan kişiler ve bunlar bir an evvel mesleklerini icra etmek istiyorlar" diye konuştu.

    Ama yetki ve söz Milli Savunma Bakanlığı'nda. Onlar ise bu arada ne iş bulabiliyor ne komisyona başvurabiliyor. Yaftalanmaktan da yorulmuşlar, işsizlikten de. Hukukçular da "Yasal çözüm şart" diyor.

    Cnnturk.com'a konuşan Avukat Hüseyin Ersöz, "Mevcut durumda bir belirsizlik var, kanun yapıcının mutlaka bu mağduriyeti çözmesi gerekli. Çünkü ASTTASAK grubu ihraç edilmediği için komisyona da başvuramıyor" dedi.

    900'ü aşkın karacı, 160 havacı astsubay kursiyer, şimdi devletten görev bekliyor. Rütbelerimizi takalım, hemen üniformaları giyer başlarız diyorlar.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow