hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AYM'den önemli karar! Tecavüz mağduruna tazminat ödenecek | Video

    Anayasa Mahkemesi , cinsel saldırı sonucu hamile kalan çocuğun ‘hamileliğinin sonlandırılması’ talebinin mahkeme tarafından 4 kez reddedilmesi ve bebeğin doğmasına neden olunmasını hak ihlali saydı. AYM, kürtaj olma talebi reddedilen cinsel saldırı mağduruna 100 bin lira tazminat ödenmesine de karar verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cinsel saldırı sonucu hamile kalan mağdur çocuğun kürtaj talebinin mahkeme tarafından reddedilmesini anayasa mahkemesi hak ihlali saydı.

    16 yaşındaki R.G, 2016 yılından itibaren zorla ve tehditle beş kişinin nitelikli cinsel saldırısına maruz kaldı. R.G’nin 2017’de yapılan bir muayenede 10 hafta 3 günlük hamile olduğunun anlaşılması üzerine söz konusu beş kişi hakkında soruşturma başlatıldı.

    Bu sırada R.G’nin ailesi, kızlarının gebeliğin sonlandırılması talebiyle Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat etti. Ancak Savcılık bebeğin babasının tespiti için kürtaj işleminden önce DNA örneklerinin alınması gerektiğini bildirdi.

    Aile, R.G’nin kimden hamile kaldığının belli olmadığını belirterek Sulh Ceza Hakimliği’ne “Gebeliğin sonlandırılmasına izin verilmesi” talebinde bulundu. Gebeliğin sonlandırılması için kısıtlı zaman bulunmasına rağmen mahkeme, başvurucunun dosyasını 4 kez reddederek sürecin uzamasına neden oldu ve kürtaj işleminin gerçekleşebileceği süre dolunca bebek dünyaya geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başvurucu bunun üzerine AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. AYM hak ihlaline hükmettiği kararında “Mahkeme tarafından mümkün olan en kısa sürede verilmesi gereken karar, zaman faktörünün kritik öneme sahip olduğu yaklaşık 2 aylık sürede bir türlü verilememiştir. Yargı makamlarının tutumu, başvurucunun gebeliğinin sonlandırılması imkânına erişmesini imkânsız kılmış ve başvurucuya aşırı bir külfet yüklemiştir. Bu gerekçelerle anayasada güvence altına alınan, ‘Kişinin maddi ve manevi varlığının korunması ve geliştirilmesi hakkı’nın ihlâl edildiğine karar verilmiştir. İhlâlin hakimlik kararından kaynaklandığı anlaşılmıştır” denildi.

    Olayda ayrıca, ihlâlin tespitinin başvurucunun uğradığı zararların giderilmesi bakımından yetersiz kalacağı belirtilerek, başvurucuya 100 bin TL manevi tazminat ödenmesine de hükmedildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow