hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CHP'den 'Tek kullanımlık plastikler yasaklansın' teklifi

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, tek kullanımlık plastik ürünlerin yasaklanması amacıyla Meclis Başkanlığına yasa teklifi verdi. Teklifte AB ülkelerinin 2021 itibariyle tek kullanımlık plastiği yasaklayacağı hatırlatıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya tek kullanımlık plastik ürünleri hızla terk ediyor. Bu ürünlerin yasaklanması Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde de gündemde. Tek kullanımlık plastik ürünlerin yasaklanması için CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak tarafından Meclis Başkanlığına yasa teklifi verildi. Yasa teklifinde, plastik pipet, kulak çubuğu, tabak, çatal, bıçak, kaşık, içecek karıştırıcıları ile köpükten yapılma gıda kapları ve içecek bardakları da dahil tek kulanımlık plastik ürünlerin üretimi, dış alımı, piyasaya arzı ve kullanımının yasaklanması istendi.

    KIYILARIMIZDA 12,1 TON PLASTİK VAR

    Teklifin gerekçelerinden biri Dünya Ekonomik Forumu'nun 2016 raporu. O rapora göre, denizlerde toplam 150 milyon ton plastik bulunuyor ve her yıl 13 milyon ton plastik daha denizlerimize karışıyor. Türkiye ise 12,1 ton plastik ile kıyılarında en çok plastik saptanan ikinci ülke. Yasa teklifinde, Akdeniz'den alınan derin deniz örneklerinin yüzde 92,8'inde plastik saptandığı da vurgulandı. Tek kullanımlık plastikle mücadele dünyada da gündemde. Bu tür ürünleri yasaklayan ya da kullanımını kısıtlayan ülke sayısı hayli fazla.

    CHPden Tek kullanımlık plastikler yasaklansın teklifi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÖNLEM ALAN ÜLKELERİN SAYISI HIZLA ARTIYOR

    Kanada 2021'e kadar tek kullanımlık plastikleri tamamen yasaklama niyetinde. Kenya, 2017'de kullanımı yasakladı. Üstelik yasağa uymayanlara 4 yıl hapis ya da 38 bin dolar para cezası var.

    Okyanuslarda her yıl 100 bin deniz canlısı poşetlere takılarak ölürken, yasağa ilk başlayan Pasifik ülkesi Vanuatu oldu. İngiltere ilk adımı kozmetik ürünlerinin içindeki mikroplastiklerle karşı attı. Hindistan plastik kullanımını 2022'ye kadar tamamen yasaklayacak. Avrupa Parlamentosu'nun hedefi 2021'e kadar yasağı hayata geçirmek. Tayvan 2030'a kadar süreci tamamlayacak. Avustralya tüm ülkede yasağa 2018'de başladı. Fas 2016'da, Peru ve Şili 2018'de yasakları uygulamaya başladı. En çok plastik poşetin kullanıldığı ABD'de belirli eyaletlerde yasaklar hayata geçti.

    HER YIL 9 MİLYAR TON PLASTİK ÜRETİLİYOR

    Her yıl 9 milyar ton plastik üretiliyor ancak sadece yüzde 9'u geri dönüştürülüyor

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow