hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya'da kızamık hastalığı yaygınlaştı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    Dünyada kızamık alarmı var. Son yıllarda salgının yeniden korkulur hale gelmesinde en büyük etken ailelerin aşıyı reddetmesi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya Sağlık Örgütü’nün son raporuna göre, aşı reddi nedeniyle Kızamık vakaları 2016'dan 2017'ye dünya genelinde yüzde 31 arttı. Örgütün raporlarına göre, Türkiye’de Kızamıklı hasta sayısı 2017'de 69, 2018'in ilk 9 ayında da 510 oldu.

    Ukrayna, Romanya, Bosna Hersek, Karadağ, İtalya, Fransa gibi aşı oranlarının düştüğü ülkelerde kızamık vakalarında ciddi artışlar oldu ve ölümler meydana geldi. Ukrayna’da 40 bin, Sırbistan’da 30 bin, Fransa’da 20 bin vaka oldu. Vakaların çok büyük bir çoğunluğu aşı yaptırmayan ailelerden kaynaklandı. Türkiye’de de aşı reddi 4 yılda 23 bini aştı. Geçen yılı ilk 9 ayında vaka sayısı 510 oldu. Kızamık salgınının yeniden hortladığı ülkeler arasında ABD’de var. 2000'de aşı sayesinde ülkede kızamık sıfırlanmıştı. New York’ta virüs eylül ayında Ortodoks Yahudilerinde büyük artış gösterdi. Virüse yakalananlar, dayanaksız güvenlik endişelerini gerekçe göstererek aşıyı reddeden ailelerin çocukları. Başkent Washington’da da yılbaşından bu yana 62 vaka tespit edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kızamık aşısı yapılmayan bir toplulukta bir kişi 12 ila 18 kişiye virüsü bulaştırabiliyor. Bu oran ebola, AIDS ve sars gibi hastalıkların kat be kat üzerinde. Aileler kızamık aşısını isterse yaptırıyor. Bu yüzden aşının zorunlu hale getirilmesi tartışılıyor.

    Uzmanlara göre, aşı olma oranı yüzde 95'in altına düştüğünde virüsün yayılması kaçınılmaz hale geliyor. Uzmanların uyarısı çok net: "Aşı reddinin devamı durumunda kızamıkla ilgili tüm kazanımlar kaybedilir".

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow