hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünyada satılan balların yarısı sahte! Peki gerçeği nasıl anlaşılacak?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKKanal D

    Sahtesini gerçeğinden ayırt etmenin neredeyse imkansız olduğu bal, yıllardır gündemden düşmeyen tartışma konusu. Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur, "Dünyada satılan balların yarısı sahte" diyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur, "En koyu kıvamlı ve berrak olanı doğaldır" kanısının tamamen yanlış olduğunu yaptığı testlerle açıkladı. Tanuğur, "Uzmanı olmayan kişiler tadına bakarak gerçek bal olup olmadığını kesinlikle anlayamaz. Tamamen şeker şurubundan, bal aroması ve boyar madde katarak raflara koyup yüksek fiyatlarla satıyorlar. Bu büyük bir sahtekarlık" diyor. Berrak ve koyu kıvamlı durması için pastörizasyon işlemi uygulandığını söyleyen Tanuğur, "Bu da balın da enzim, vitamin ve antioksidan bileşimlerinin bozulmasına neden oluyor" diyor.

    Yakın gelecekte tükeneceği düşünülen 8 yiyecek ve içecek

    Balın analizi yapılırken ağırlık testi, asit ve polen testi gibi onlarca aşamadan sonra gerçek olup olmadığı anlaşılabiliyor. Kanal D Muhabiri Ceren Taşdelen'in test için laboratuvara götürdüğü 4 çeşit balı inceleyen Aslı Elif Tanuğur, yaptığı incelemelerin ardından tüm örenklerde farklı nedenlerle sahtekarlık tespit etti.

    Peki kristalleşen ballar? "Gerçek bal yüzde yüz kristalleşen baldır" diye vurgulayan Tanuğur,"Bu konuda tüketicide yanlış bir algı var. Kristalleştiğinde gerçek bal olmadığını sanıyorlar. Bal kovandan çıktığı haliyle, yani ham haliyle yenmeli. Kristalleştiğinde de 45 - 50 derecelik bir suyun içerisine balın kabını koyarsanız, ara ara karıştırarak kristalleri tekrar eski haline döndürebilirsiniz" diyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow