hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Elektrikli araçlar için düzenleme

    KAYNAKCNN TÜRK

    Elektrikli araç kullanıcıları şehirlerarası yol, otopark ve alışveriş merkezleri gibi halka açık yerlerde kurulan şarj istasyonlarından bedeli karşılığında hizmet alabilecek. Ayrıca işletmecilere araç kullanıcılarıyla sadakat sözleşmesi yapma imkanı tanındı. Sadakat sözleşmesiyle tüketiciler yüzde 20'ye kadar indirimli şarj hizmeti alabilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Elektrikli araç kullanıcıları şehirlerarası yol, otopark ve alışveriş merkezleri gibi halka açık yerlerde kurulan şarj istasyonlarından bedeli karşılığında hizmet alabilecek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, elektrikli araçlar için şarj istasyonu kurulması ve şarj hizmetinin sunulmasına ilişkin hizmet yönetmeliğini kabul etti.

    Şarj hizmeti fiyatı birim enerji fiyatı üzerinden olacağına dikkat çeken EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, istasyonların bu bedel dışında şarj hizmeti kapsamında araç sahibinden ilave hiçbir bir ücret alamayacağını vurguladı. Ayrıca işletmecilere araç kullanıcılarıyla sadakat sözleşmesi yapma imkanı tanındı. Sadakat sözleşmesiyle tüketiciler yüzde 20'ye kadar indirimli şarj hizmeti alabilecek. Bu alanda faaliyet gösterecek olan şirketler, EPDK'dan şarj ağı işletmeci lisansı alacak. Lisans başvurusunda bulunacak şirketlerin asgari sermaye tutarının 4,5 milyon lira olması istenecek.

    Yılmaz, yönetmelikle şarj istasyonlarının bir şarj ağına bağlı olma zorunluluğu getirildiğini belirterek, "Elektrikli araç sahibinin kaliteli ve sürekli hizmet alması ve şarj istasyonlarının fiyat ve lokasyon bilgilerini mobil uygulamalar üzerinden görebilmesi sağlanacak. Böylelikle kullanıcılar rezervasyon hizmeti veren şirketlerin mobil uygulamaları üzerinden şarj ünitelerini rezerve edebilecek. Şirketler kurumdan aldığı şarj ağı işletmeci lisansı kapsamında şarj ağını işletecek olup lisans başvurusunda bulunacak şirketlerin asgari sermaye tutarının 4,5 milyon lira olması istenecek. Şarj ağı işletmeci lisansı sahibi olmak isteyenlerin kurması gereken asgari şarj ünitesi sayısı 50 adet olarak belirlendi. Bunun yüzde 5'inin DC 50 kilovat (kW) ve üzeri güçte olması gerekiyor, yani bu oranda hızlı şarj ünitesi bulunmalı. Ayrıca, otoyol ve devlet yolunda kurulan şarj ünitelerinin en az yüzde 50'sinin DC 50 kW ve üzeri güçte olması zorunluluğu getirildi. Bu sayede elektrikli araç kullanıcıları, şehirlerarası yollarda seyahat ederken bu şarj noktalarından hızlı bir şekilde araçlarını şarj edebilecek. Şarj istasyonu işletmek isteyenler lisans sahiplerinden sertifika alarak şarj istasyonu işletebilecek." sözlerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow



    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow