hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan o tartışmayı nasıl bitirdi?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCnnturk.com

    CNN Türk yorumcusu Hakan Çelik ABD Başkanı Donald Trump'ın ölçüsüz, saldırgan ve öngörülemez Twitter çıkışlarına karşı Ankara'nın "Sakin ve akılcı" bir dille karşılık verdiğini, bunun sonunda Trump'ın yeniden işbirliği noktasına geldiğinin altını çizdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hakan Çelik, Trump'ın Twitter'dan saldırılarına Cumhurbaşkanlığı sözcülerinin tepkisiyle yetinildiğini, Erdoğan'ın ise soğukkanlılığını muhafaza edip çoklu bir okuma yaparak Türkiye'nin çıkarlarını en üst düzeyde tutacak çözümü masaya getirdiğini dile getirdi. Bu sayede Türkiye- Suriye sınırında 20 mil genişliğinde "güvenli bölge" konusunda elle tutulur bir işbirliği zemini ortaya çıktı.

    Hakan Çelik, Trump'ın Twitter mesajı ve ardından Erdoğan ile ABD Başkanı arasında gerçekleşen telefon görüşmesi hakkında şu yorumu yaptı:

    Ölçülü bir tepkiyle karşılık verildi

    ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'deki birliklerini çekme konusuyla ilgili attığı son tweetlerde Türkiye konusunda "Devastate" (Mahvetmek) ifadesinin kullanmasının ardından Ankara ölçülü bir tepkiyle karşılık vermekle yetindi.
    Önce Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun yine Twitter üzerinden yayınladıkları mesajla Trump'ı eleştirdi ve Türkiye'nin tutumun çarpıtılmasına izin verilmeyeceğini ifade ettiler. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da ekonomik tehdit savurmakla hiçbir sonuç elde edilemeyeceğini, ABD ve Türkiye gibi ortaklık halinde bulunan ülkelerin sosyal medya üzerinden birbirlerine mesaj göndermemesi gerektiğini ifade etti.
    Cumhurbaşkanı Erdoğan ise tıpkı Rahip Brunson krizinde olduğu gibi Twitter'dan doğrudan aynı sertlikle mesaj yayınlamak yerine aklı selim çağrısı yapan konuşmalarla ABD'ye seslendi. Erdoğan'ın Trump'ın sözleriyle ilgili bu aşamada üzüntüsünü dile getirmekle yetinmesi ve Türkiye'nin ABD ile beraber çalışmaya verdiği önemi tekrarlaması Ankara'nın taktik değil stratejik yaklaşımı olarak görülmeli.
    Zaten ABD Dışişleri Bakanlığı'nın "Trump mahvetmek derken neyi kastediyor?" diye soran basın mensuplarına "Bunu başkana sorun" cevabını vermesi ABD'nin dümeni kilitlenmiş bir transatlantik gibi okyanusta sürüklendiğini gösteriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Washlington ile ipleri koparmak istemiyor

    Böyle bakınca ABD Başkanı'na anladığı dilden aynı platform üzerinden yanıt vermek popülist çıkışlarla ülkesinde puan kazanmaya çalışan Trump'ın işine yarıyor. Üstelik Erdoğan iki ülke arasındaki iklimin zorlaşmasına karşın Ortadoğu'da hala çok önemli bir oyuncu durumunda bulunan Washington ile ipleri koparmak istemiyor.
    Erdoğan bu konuda aylar boyunca kararlı ve sabırlı politika izleyerek ABD Başkanı Trump'ın Suriye'den çıkma kararı almasında en önemli lider oldu.
    Cumhurbaşkanı diplomatik çabaları ısrarla sürdürerek ABD'yi Türkiye'nin bulunduğu çizgiye yaklaştırmaya çalışıyor. Bunu yaparken bir yandan da Rusya ve İran ile sıkı ilişkisini sürdürerek ABD'ye "Gerçekten çözüm istiyorsan Ankara'nın hassasiyetlerine kulak vermelisin" mesajını gönderiyor.
    Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki AK Parti Grup toplantısında Türkiye'nin Kürtlerin de devleti olduğunu dile getirerek "Türkiye Suriye'de Kürtleri katledecek" yaygarasını koparanlara açık ve net yanıt vermiş oldu.
    Bu kadar açık bir beyandan sonra kimse Türkiye'nin niyetini sorgulayamaz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow