hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fırat'ın doğusu neden önemli?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı sonrası dikkatler bölgeye çevrildi. Peki, Fırat'ın doğusu neden önemli, bu bölgede terör örgütünün nasıl bir örgütlenmesi var ABD'nin terör örgütüne verdiği destek ne boyutta?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın askeri harekat işareti verdiği Fırat Nehri'nin doğusu, Türkiye-Suriye sınırının 480 kilometresi demek. Sınırın Türkiye tarafında Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak illeri yer alıyor.

    Suriye topraklarının üçte biri

    Fırat'ın batısı hariç, nehrin doğusu ile Irak sınırı arasındaki hattan güneye doğru derinleşen alan 45 bin kilometre karenin üzerinde. Bu alan tüm Suriye topraklarının yaklaşık üçte birine karşılık geliyor. Afrin'de operasyon sahası yaklaşık 2 bin kilometrekareydi. Bu kez saha çok büyük ama yerleşim yerleri dışında dağlık arazi bölümü az.

    ABD hava ve silah desteği verdi

    PKK terör örgütünün Suriye kolu YPG, bölgede Amerikan'ın desteğiyle yayıldı. Ekim 2014'ten bu yana ABD Fırat'ın doğusunda terör örgütüne, diğer bir terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadelesini gerekçe göstererek hava saldırılarıyla yoğun destek ve silah yardımı yapıyor.

    Nüfusun yüzde 70'ini Araplar oluşturuyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fırat Nehri'nin doğusundaki en büyük yerleşim alanları Halep'in Ayn El Arab, Rakka'nın Tel Abyad ve Tabka, Haseke'nin Kamışlı, Amude ve Rasulayn ilçeleri ile Deyrizor'un kuzey kesimlerinden oluşuyor. Bu kuşakta nüfusun yaklaşık yüzde 70'ini halen Araplar oluşturuyor. Ancak bölgenin nüfus yapısı zorla değiştiriliyor.  Terör örgütü bugüne kadar 1 milyon 700 bin kişiyi göçe zorladı. Örgüt, devletleşme sürecinde bölgeyi daha kolay kontrol edebilmeyi amaçlıyor.

    ABD destekli terör örgütü, Suriye'nin en zengin enerji kaynaklarının bulunduğu bölgeyi de ele geçirmiş durumda. Suriye'deki tarım arazilerinin yüzde 60'lık kısmı terör örgütü kontrolünde. Suriye'nin en büyük üç barajı da burada. Ülkenin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 70'i bu 3 barajdan karşılanıyor.

    Bölgede 22 ABD askeri üssü var

    ABD'nin terör örgütüne desteği sürüyor. Bölgede 22 ABD askeri üssü var. Son olarak ABD Genelkurmay Başkanlığı, terör örgütü için kurulan 35-40 bin kişilik kuvvetin yüzde 20'sinin eğitimini tamamladıklarını duyurmuştu. Kurulan gözlem noktaları da Türkiye'nin tepkisini çekmişti.

    Birçok uzman ABD tarafının orta vadede terör örgütünü "yerel güvenlik gücü" adı altında düzenli orduya dönüştürüp bölgede kalıcı hale getirmek istediği görüşünde.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow