hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gıda fiyatlarında artışla mücadele

    Gıda fiyatlarındaki artışla mücadele için bir yandan denetimler ve erken uyarı sistemi gibi çözümler devreye sokulurken bir yandan da, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Tarım Meclisi Toplantısında öneriler sıralandı. Tarım sigortaların yaygınlaştırılması,gıda maddelerindeki KDV oranının düşürülmesi o öneriler arasında yer aldı. TMO ise gıda fiyatlarındaki artışla mücadele için besicilere uygun fiyatlı yem satıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gözler gıda fiyatlarındaki artış ve buna ilişkin atılan adımlarda. Konu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Tarım Meclisi Toplantısında da gündemdeydi. Toplantının ardından da çözüm önerileri paylaşıldı.

    Tarım Meclisi'nden sorumlu TOBB Yönetim Kurulu üyesi ve Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı "Sebze, meyve, yağ ve bakliyat gibi ürünlere büyük oranda zamlar yapıldı. Haksız fiyat artışlarıyla hiç kuşkusuz mücadele edilmeli ancak temel sebepler de göz ardı edilmemeli" dedi. Ardından Matlı, çözüm önerilerini sıraladı.

    O öneriler arasında tarımsal üretimin arttırılıp, verimli hale getirilmesi ve iyi tarım uygulamalarının geliştirilmesi öncelikli sırada yer aldı. Bir diğer öneri ise tarım sigortaların yaygınlaştırılması oldu. Tarımsal üretimde mazot, gübre, ilaç başta olmak üzere girdi maliyetlerindeki özel tüketim vergisinin düşürülmesi de önerilirken, gıda maddelerindeki katma değer vergisi oranının düşürülmesi çağrısında bulunuldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TARIMDA KULLANILAN ELEKTRİK

    Bunun da tarımsal destekleme kapsamına alınması önerisinde bulunuldu.

    Matlı, tüm sektör paydaşlarından gelecek çözüm önerilerinin de, Merkez Bankası ve ilgili bakanlıklara iletilmek üzere TOBB Yönetimine bir rapor halinde sunulacağını belirtti.

    TMO'DAN BESİCİYE YEM

    TMO ise gıda fiyatlarındaki artışla mücadele için besicilere uygun fiyatlı yem satıyor. TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal doğrudan besici ve yetiştiricilere yem ham maddesi satarak regülasyon yapıyoruz vurgusu yaptı.

    Güldal, gıda fiyatlarındaki artışla mücadeleye katkı sağlamak amacıyla besici ve yetiştiricilere uygun fiyatlarla mısır ve arpa satışı yaptıklarını belirtti. ''Özellikle arpa satışlarımızı 3 ay vadeli olarak üreticilerimize sunabiliyoruz" dedi.

    Güldal, üretici için yem maliyetini azalttıklarını vurgulayarak, "Çok uygun fiyatlarla, piyasada tonu 1650-1170 lira aralığında olan arpayı 1525 liradan satıyoruz." diye de ekledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow