hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İklim krizinde 'su hasadı' ile mücadele

    KAYNAKCNN TÜRK

    Son dönemde yurt genelinde etkili olan yağışlarla barajlar dolsa da Türkiye kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya. Uzmanlar çözüm yolu olarak "su hasadı" önerisini sıkça yineliyor. Peki, nedir bu su hasadı? Hem kente hem tarıma nasıl bir faydası var? Maliyetli mi? Uzmanlara sorduk.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yoğun kar yağışları, seller, kuraklık... İklim dengesi bozuldu. Dünyada iklim krizi var. Türkiye ise kuraklıkla mücadele ediyor. Uzmanlara göre çare su hasadı.

    Su hasadı; insan, hayvan veya bitkilerin kullanımı için su sağlamak. Yani yağışların toplanması olarak tanımlanabilir. Üç tarafı denizlerle çevrili ve kuraklıkla mücadele eden ülkemizde ise kullanımı son derece önemli. Tarım için de hayati önem taşıyor. Yağmur suyu nehirlerden ya da çatılardan toplanıyor. Ardından da bir depoda biriktiriliyor ve toprakla buluşuyor.

    Su hasadının en önemli hedefi, tarımsal üretimde sürdürülebilir ve çevre dostu bir sistem ortaya koymak. Kırsal ve kurak alanlara içme suyu ve tarımsal üretim için yeterli su sağlamak. Tarımda yağmur hasadından verimin yüksek olması için ise vahşi sulama yöntemine son verilmeli.

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde değişiklik yaptı. Çatıda toplanan yağmur suyunun bahçe zemini altında bir depoda toplanmasını sağlamak amacıyla, yeni binalara "yağmur suyu toplama sistemi" kurulması zorunluluğu getirdi. Artık 2 bin metrekareden büyük parsellerde inşa edilecek tüm binaların çatılarında "yağmur suyu toplama sistemi" yapılacak. Toplanan yağmur suları bahçe sulama veya arıtılarak bina ihtiyacında kullanılmak üzere bahçe zemini altında bir depoda toplanacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow