hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İş yerinde yaş ayrımcılığı

    "Gençsin bilmezsin", "Yaşlısın bu teknolojiyi kullanamasın". Bunlar genç ya da yaşlı, iş yerlerinde yaşı nedeniyle ayrımcılığa maruz kalanların en çok duyduğu sözler. Ankara Üniversitesi iş yerindeki yaş ayrımcılığını mercek altına aldı. 100 çalışandan 28'inin çalıştığı yerde yaş ayrımcılığına maruz kaldığını tespit etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve yaşlılık çalışmaları uygulama ve araştırma merkezi "iş yerinde yaş ayrımcılığıaraştırması" gerçekleştirildi.

    Çalışma ortamlarında özellikle yaşlı kişilerin maruz kaldığı ayrımcılığın saptanabilmesi amacıyla yürütülen araştırmanın katılımcıları, kamu,özel sektör ve yerel yönetimlerde çalışanlardan oluştu.

    Araştırmayla aktif çalışma yaşamı olan her 100 yetişkinden yaklaşık 28'inin iş yerinde yaş ayrımcılığına maruz kaldığı saptandı.

    Araştırmada birçok ülkede yaşın yükselmesiyle iş yerinde yaşayrımcılığının arttığı, Türkiye'de ise 20-31 yaş grubundaki genç yetişkinler arasında bu ayrımcılığın daha yüksek olduğu görüldü.

    Gençler, genelde mesleki bilgi ve beceri konusundaki yetersizlikleri ve tecrübesizlikleri nedeniyle ayrımcılığa uğradıklarını belirtirken, 50 yaş üzerindeki çalışanlar, fiziksel ve bilişsel kapasitelerinin düşük olacağı algısı ile bunu yaşadıklarını aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erkekler kadınlara göre daha fazla "yalnızca yaşım nedeniyle katkılarımın değeri bilinmiyor" görüşünü paylaştı.TÜm yaş gruplarındaki katılımcıların yüzde 31,2'si yaşları nedeniyleiş yerinde katkılarının değerinin bilinmediğini ifade etti. Yüzde 28,4'ü yaşı nedeniyle iş yerindeki sorunlardan ya da başarısızlıklardan sorumlu tutulduklarını, "diğer çalışanlardan daha beceriksizmiş gibi" davranışlara maruz kaldıklarını belirtti.

    Araştırmada, 50 yaş üstü her 4 kişiden 1'i yaşı nedeniyle hizmet sundukları kişilerin ayrımcı davranışlarına, her 5 kişiden 1'i de çalışma arkadaşlarının saygısız davranışlarına maruz kaldığını belirtti.BU yaş grubundaki katılımcıların yüzde 21,6'sı terfi alma, maaş veprim gibi finansal konularda ayrımcılığa maruz kaldıklarını ifade etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow