hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Karaçam ve Göknar'a AB onayı

    2 yıl süren çalışmanın ardından karar alındı. Karaçam ve göknar ahşabının AB standardında olduğu onaylandı. Avrupa Standartlar Komitesi tarafından verilen onay ile bu ağaçlardan üretilen ahşap Avrupa ülkelerinde de ahşap yapılarda taşıyıcı eleman olarak kullanılabilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karaçam ve Göknar'ın ahşabının AB standartında olduğu onaylandı. Marmara Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında, yerli iğne yapraklı ağaç türleri "Karaçam" ve "Göknar"dan elde edilen ahşap ürünlere, Avrupa Standartlar Komitesi (CEN) tarafından onay verildi.

    Birçok orman endüstri mühendisi ve konunun uzmanı araştırmacılar tarafından 2 yıl süren çalışmaların ardından 20 Nisan'da Avrupa Standartlar Komitesine projenin sonuç raporunun sunumu yapıldı. Böylece, yerli iğne yapraklı ağaç türlerinden karaçam ve göknara, CEN tarafından onay verildi ve bunlar "EuroCode 5" kapsamına alındı.

    Onayla birlikte yerli iğne yapraklı ağaç türlerinden elde edilen yapı kerestelerinin "EuroCode 5"e göre ahşap yapılarda taşıyıcı eleman olarak kullanılabilmesi için gerekli teknik altyapı sağlanmış oldu.PRojeyle söz konusu yapı kerestelerinin uluslararası pazarlarda kabul görmesi ve rekabet edebilmesi sağlanacak. Yüksek katlı ahşap binalarda taşıyıcı eleman olan beton yerine yerli iğne yapraklı yapısal kereste kullanılarak üretilecek yerli lamine ahşap malzemeyle çok katlı ahşap yapıların inşasının önü açılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Söz konusu ürünlerin kullanım alanlarına bakıldığında ise ahşap, yapı malzemesi olarak ABD ve Kanada'daki binaların yüzde 95'inde kullanılıyor. Kanada'da yapıların öncelikle ahşap olmasını zorunlu kılan bir yasa da buluyor.

    Türkiye'de ise ahşap yapıların oranı yüzde 2 civarında bulunuyor. Uzmanlar yerli ve yenilenebilir yapı malzemesi olarak ahşabın, Türkiye'de ihtiyaç duyulan yatay yapılaşma için çok uygun bir malzeme olduğunu belirtiyor.

    Projenin devamı olan sarıçam ve kızılçam ile ilgili ikinci projeye de başlandı. Böylece, Türkiye'deki yerli iğne yapraklı ağaç türlerinden karaçam, göknar, kızılçam, sarıçam, sedir ve ladinin mukavemet referans değerleri tespit edilmiş olacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow