hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kovid-19 muyum, değil miyim? İşte yapmanız gerekenler | Video

    Koronavirüste vakaların hızlı artışını, Türkiye genelinde alınan sıkı tedbirlerle görmüş olduk. Virüsün hepimize bu kadar yaklaştığı bir dönemde gelin tüm kafa karışıklıklarını giderelim. Koronavirüse yakalandıysak ya da yakalandığımızdan şüphe ediyorsak ne yapmalıyız? Evde ya da hastane sürecinde işte adım adım yapılması gerekenler...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye, koronavirüsle tanışalı 9 ay olmasına rağmen ev izolasyonu ve hastane süreci konusunda kafa karışıklığı yaşanabiliyor. Koronavirüse yakalandıysak ya da yakalandığımızdan şüphe ediyorsak hangi adımları atmalıyız? Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Doçent Doktor Serpil Öcal, bu soruların yanıtını Hürriyet gazetesine verdi.

    Koronavirüs şüphesi duyuluyorsa, öncelikle belirtilerden emin olmak gerekiyor. Her vakada aynı olmasa da koronavirüsün belirtileri var. Yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı, baş ağrısı, boğaz ağrısı, burun akıntısı, kas ve eklem ağrısı, halsizlik, koku ve tat alma duyusu kaybı ve ishal. Bu belirtiler vücutta hissediliyorsa ya aile hekimine başvurulması gerekiyor ya da Sağlık Bakanlığı'nın alo 184 hattı aranabiliyor. Bakanlık yetkilileri bu hattı arayan vatandaşlara belirtilerini soruyor. Eğer bunlardan bir ya da birkaçı varsa vatandaş en yakın devlet hastanesine yönlendiriliyor. Burada kendisine test uygulanıp evine gönderiliyor. Test sonucu pozitif çıkarsa evinden çıkmama uyarısı yapıp temaslıları olup olmadığı öğreniliyor. Adresine filyasyon ekipleri gidiyor. Hem hastalığa yakalanan vatandaşın ilaçlarını veriyor hem de evdeki temaslılardan test örneği alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    En çok kafa karışıklığı yaşatan durumlardan biri de evde izolasyon ve hastane tedavisinde izolasyon süreleri. Bu durum, hastalığın ciddiyetiyle doğrudan ilgili. Belirtisiz, hafif atlatılıyorsa evde tedavi görülür, testten sonra 10 gün izole olunur. Az belirtili hasta, hastanede tedavi görür, testten sonra 14 gün izole olur. Yoğun bakım hastası ise durumunun ciddiyetine göre testten sonra en az 20 gün izolasyona tabi tutulur.

    Hastalığı az ya da orta belirtilerle geçirenler. Ev izolasyonunda nelere dikkat etmeli? Hastalığı hafifleten ve iyileşmeye katkıda bulunan bazı ayrıntılar var. Evde aile olarak yaşanıyorsa herkes ayrı odalarda izole olmalı. Ortak alanlarda maske ve mesafe kuralı evde de geçerli. Ayrı odalarda kalma imkanı yoksa 24 saat, hatta uyurken bile maske çıkarılmamalı.

    Uzun bir süre evde vakit geçirileceği için, yapılan hareketler ve tüketilen yiyeceklerin önemi büyük. Gündüzleri gerekmedikçe yatılmaması gerekiyor. Yatmak gerekirse yüzüstü yatarak uyunması tavsiye ediliyor. Bunun nedeni, koronavirüsün akciğerin sırta yakın loblarında etkili olması. Bitki çayı ve bol su içilmesi de önerilerin arasında. Çay ve kahve bunlara dahil değil. C vitamininin ise takviye ürünlerden değil meyve ve sebzelerden alınması gerektiği belirtiliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow