hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel ısınmanın tehditlerini Bünyamin Sürmeli yorumladı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Küresel ısınma dünyayı ve ülkemizi tehdit ediyor. Verilere bakıldığında ciddi boyutlara ulaşan ve buzullarda erimeye neden olan küresel ısınmanın hava durumu ve ekosisteme etkileri ile toplumsal ve bireysel olarak bu tehlikeyi önlemek için alabileceğimiz önlemleri CNN TÜRK Meteoroloji editörü Bünyamin Sürmeli ile Başak Şengül yorumladı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte Bünyamin Sürmeli'nin küresel ısınmayla ilgili NASA tarafından hazırlanan haritalarla ilgili yaptığı o çarpıcı analizler:

    "Sıcaklıklar artıyor. Bu da iklimleri değiştiriyor. Son 5 yıldır en sıcak yılları yaşıyoruz. Bundan sonra da eski kayıtlara bakmaya gerek yok. 2019 tüm zamanların en sıcak yazı olarak çıkacak. 1880'den bu yana en sıcak yaz olarak kayıtlara geçti. 100 yıl geçtikten sonra dünyamızı bu hale getirmişiz. 1984'ten günümüze geldiğinde dünya iyice kızarmış oluyor. En çok ve süreklilik arz eden kutup bölgesinde bir ısınma var. Kutuplar diğer bölgelere nazaran iki kat daha fazla ısınıyor. Buzulların erimesinin bize getirdiği en büyük problem diğer bölgelerdeki iklimleri değiştiriyor. Tatlı su tuzu su dengesini değiştiriyor. Bu da denizlerdeki akıntıları değiştiriyor. Doğal olarak bu durum iklimleri değiştiriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son grafik de buzullardaki son 40 yıldaki erime boyutunu gözler önüne seriyor. Burada görülüyor ki yarı yarıya bir kayıp var. -70 dereceden -45 dereceye yükseliyor. Ama bu artış senin benim için dondurucu soğuk demek. Sıcaklarda elektrik telleri yere değerdi, soğukta ise teller gerilirdi. Kutuplar ısınınca bu jet akımları gevşiyor. Eksi 70 derece değil ama eksi 45 derece soğuk havalar kopuyor. Bir anda kışa girdik diyoruz ya işte bu dalgalar büyümeye başlıyor. Afetler artmaya başlıyor."

    Küresel ısınmanın tehditlerini Bünyamin Sürmeli yorumladı

    1-İstanbul ve İzmir'de 50 cm'lik su seviyesi yükselmesi durumunda 252 bin kişi taşkınlara maruz kalabilir.
    2-Yüzyılın sonuna kadar 50 cm'lik su seviyesi artışı 9.8 milyar dolar maliyet oluşturacak. İzmir'de bu rakam 5.7 milyar dolar

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow