SON DAKİKA... Silivri açıklarında kaza: Geminin battığı değerlendiriliyor! Son konuşmaları ortaya çıktı

SON DAKİKA... Silivri açıklarında kaza: Geminin battığı değerlendiriliyor! Son konuşmaları ortaya çıktı

Son Güncelleme

Son dakika haberine göre; Silivri açıklarının 18 mil güneyinde, Kocaeli’den Aliağa’ya intikal eden Türk bayraklı ALSU isimli ticari gemi ile İskenderun limanından Karadenizereğli’ye intikal eden Türk Bayraklı TUĞBERK İMAMOĞLU isimli ticari gemi çarpıştı. ALSU isimli gemide bir hasar bulunmadığı öğrenilirken, TUĞBERK İMAMOĞLU isimli ticari gemi ve gemide bulunan 10 personelle an itibariyle irtibat kurulamadığı ve bölgedeki unsurların arama kurtarma çalışmaları devam ettiği bildirildi. Son olarak Silivri açıklarındaki gemi kazasına ilişkin başlatılan soruşturmanın detayları da ortaya çıktı.

Reklam
Reklam

SORUŞTURMANIN DETAYLARI BELLİ OLDU

Silivri açıklarının 18 mil güneyinde meydana gelen kazada, Kocaeli'den Aliağa'ya giden Türk bayraklı 90 metre uzunluğundaki Alsu isimli ticari gemi ile İskenderun Limanı'ndan Karadeniz Ereğli'ye giden Tuğberk İmamoğlu isimli ticari gemi çarpıştı. Kazanın ardından Tuğberk İmamoğlu isimli gemide bulunan 10 personelle irtibatın kesildiği bildirilirken, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin denizdeki arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Kazaya ilişkin Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

GEMİLERE AİT KAYITLAR İNCELENECEK

Soruşturma kapsamında dosyada Başsavcılık tarafından her 2 geminin armatör ve işletici şirketleri ile şirket yetkililerine ilişkin bilgilerin temin edildiği, olayın aydınlatılmasına yönelik kayıt, belge ve dijital verilerin ilgili şirketlerden alınması için gerekli talimatların verildiği bildirildi. ALSU gemisinin seyir, rota ve manevra bilgileri, köprüüstü ve makine kayıtları, VDR (Sefer Veri Kaydedicisi), ECDIS ve AIS/GPS verileri, jurnal ve manevra defterleri, sefer planı, mürettebat ve vardiya çizelgeleri, gemi ve klas sertifikaları, yük kayıtları ile fotoğraf ve video kayıtlarının da soruşturma kapsamında muhafaza altına alınması istendi. İstanbul Bölge Liman Başkanlığı’ndan her iki gemiye ait sicil belgeleri, sertifikalar, klas belgeleri, liman devleti kontrol raporları ve idari tahkikat dosyası talep edildi. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden ise olaydan önceki 12 saati de kapsayacak şekilde gemilere ait VHF/telsiz haberleşmeleri, gemiler ile Gemi Trafik Hizmetleri (VTS) arasındaki telsiz görüşmeleri ile radar, rota, hareket ve manevra kayıtlarının gönderilmesi istendi.

KUSUR DURUMU İÇİN BİLİRKİŞİ GÖREVLENDİRİLDİ

Kusur durumuna ilişkin ön rapor hazırlanması amacıyla gemi kaptanı ve gemi inşaat mühendisliği alanlarında bilirkişiler görevlendirildi. Bilirkişilerin, Silivri’deki limana çekilmekte olan ALSU gemisi üzerinde ve kaza mahallinde inceleme yapabilmeleri için bölgeye intikalleri sağlandı. Tuğberk İmamoğlu gemisinin battığı bölgede deniz derinliğinin yaklaşık 800 ile bin 100 metre arasında olduğu değerlendirildi. Derinlik nedeniyle geminin ve enkaz alanının tespiti, deniz tabanında tarama ve inceleme yapılması ile delillerin elde edilmesi amacıyla bu derinlikte çalışma yapabilecek teknik imkanların belirlenmesi ve temini için araştırma ve koordinasyon çalışmalarının sürdüğü belirtildi.

TELSİZ KAYITLARI İSTENDİ

Kazanın ardından Alsu ve Tuğberk İmamoğlu gemilerinin kaptanları arasında yapıldığı belirtilen bazı telsiz görüşmelerinin asıl ve bütün halinin temin edilmesi amacıyla Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden her iki gemiye ait VHF/telsiz ve VTS haberleşme kayıtlarının istendiği bildirildi. Soruşturma dosyasına, Sahil Güvenlik unsurları ile ALSU gemisi arasında olay sonrasında gerçekleştirilen telsiz görüşmelerinin kayıtlarının da alındığı ve görüşmelerin incelenerek tutanak altına alındığı belirtildi.

DENİZ YÜZEYİNDE KİRLİLİK TESPİT EDİLDİ

Batış alanında deniz yüzeyinde kirlilik oluşmaya başlamasının tespit edilmesi üzerine, kirliliğin niteliği, kaynağı ve yayılımının belirlenmesi ile çevre ve insan sağlığı açısından oluşturabileceği risklerin değerlendirilmesi amacıyla gerekli sağlık ve çevre tedbirlerinin alınmasına yönelik araştırma ve incelemelerin yapılması talimatı verildi.

GEMİNİN İSKENDERUN'DAN AYRILDIĞI ANLAR

Marmara Denizi Silivri açıklarında Alsu adlı ticari gemiyle çarpıştıktan sonra battığı değerlendirilen Tuğberk İmamoğlu adlı kuru yük gemisinin, İskenderun İSDEMİR Limanı’ndan ayrılışına ait güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı.

SON DAKİKA... Silivri açıklarında kaza: Geminin battığı değerlendiriliyor Son konuşmaları ortaya çıktı

Silivri açıklarının 18 mil güneyinde, Kocaeli'den Aliağa'ya giden Türk bayraklı, 90 metre uzunluğunda ve 13 metre genişliğindeki Alsu isimli ticari gemi ile İskenderun Limanı'ndan Karadeniz Ereğli'ye giden Türk bayraklı, 89,98 metre uzunluğunda ve 12,8 metre genişliğindeki Tuğberk İmamoğlu isimli ticari gemi çarpıştı. Alsu isimli gemide herhangi bir hasar bulunmadığı öğrenilirken, Tuğberk İmamoğlu isimli gemi ve içindeki 10 personelle irtibat kurulamadığı belirtildi. Öte yandan, Tuğberk İmamoğlu isimli geminin 27 Ağustos saat 15.58’de İSDEMİR Limanı’ndan ayrıldığı anların güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı. Güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde, limandan ayrılan gemiye bir römorkörün eşlik ettiği yer aldı.

SON DAKİKA... Silivri açıklarında kaza: Geminin battığı değerlendiriliyor Son konuşmaları ortaya çıktı

"ÇOK KISA SÜREDE MÜRETTEBATLA İLGİLİ BİLGİ ALINACAK"

İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Silivri açıklarındaki gemi kazasına ilişkin, "Çok kısa süre içerisinde gemi ile ilgili, mürettebat ile ilgili bilgiler alınacak" dedi.
Vali Gül, Silivri açıklarında iki geminin çarpışması sonrası arama kurtarma çalışmaları hakkında bilgi almak için bölgeye geldi. Yetkililerle görüşen Vali Gül, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Vali Gül, "Bugün üzücü bir olaya şahitlik ettik, maalesef Türk bayraklı iki gemimiz çarpıştı. Olay yeri, Silivri’ye yaklaşık 18 mil uzaklıkta, bunun sonucunda da gemilerimizden birinin de battığını düşünüyoruz. Bunun neticesinde de içerisinde bulunan 10 mürettebattan haber alamıyoruz. Olayın ilk anından itibaren sahil güvenlik, kıyı emniyeti, deniz kuvvetlerimiz, AFAD, Kızılay, tüm kurum ve kuruluşlarımız gerek karada, gerek denizde, çalışmalara başladı. Şu anda denizde arama faaliyetlerinde bulunan 18 tane yüzer unsur, 5 helikopter, 2 İHA, 1 uçak, 1 tane de denizin altında arama yapan deniz kuvvetlerine ait gemimiz var. Tabi derinliğin çok fazla olduğunu biliyoruz, yaklaşık 800-900 metre, yer yer bir kilometreye varan, derinlik var. Bunun neticesinde de aramanın taramanın kolay olmadığını biliyoruz. Devletimizin, milletimizin bütün imkanları seferber edilmiş. Çok kısa süre içerisinde gemi ile ilgili, mürettebat ile ilgili bilgiler alınacak. Burada da Kaymakamlığımızın koordinasyonunda kurum ve kuruluşların desteği ile mürettebatı, akrabaları yakınları, hemşerilerimiz merak edenler, basın mensuplarımız, herkese bilgi veren bir yapımız oluştu. Aynı zamanda Silivri Başsavcımız olayla ilgili adli süreci takip ediyor. Kazanın olmasıyla ilgili, kusurun kimde olduğu, olup olmadığı ile ilgili yine süreçtir, belli olur. Zaman zaman da sizleri bilgilendireceğiz" diye konuştu.
Vali Gül, açıklamaların ardından yakınlarından gelecek haberi bekleyen kayıp mürettebatın ailelerinin yanına giderek bir süre görüştü.

Reklam
Reklam

"DALIŞLA MEVCUT DURUM TESPİT EDİLECEK"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Silivri açıklarında iki Türk bayraklı ticari geminin çarpışması sonucu batan geminin bulunduğu bölgede dalış yapılarak mevcut durumun tespit edileceğini bildirdi.

"COSPAS-SARSAT UYDU SİSTEMLİ ACİL ÇAĞRININ DÜŞMESİYLE BİLGİ SAHİBİ OLDUK"

Bakan Uraloğlu, Marmara Denizi'nde tanker ile çarpışan ve 10 gemi insanının bulunduğu rulo sac taşıyan Tuğberk İmamoğlu isimli kuru yük gemisinin son durumuna ilişkin, "İki geminin çarpışması sonucu maalesef bir geminin batmış olması ve 10 mürettebata halen ulaşılamıyor olması durumu mevcut. Saat 03.26'da bizim ana arama kurtarma merkezimize Cospas-Sarsat (Uydu Yardımlı Arama Kurtarma Sistemi) uydu sistemli acil çağrının düşmesiyle bilgi sahibi olduk." diye konuştu.

Türk Radyo üzerinden yapılan çağrıya göre, geminin 03.15 sıralarında Tuğberk İmamoğlu gemisine çarptığını bildiren Uraloğlu, şu ifadeleri kullandı:

"03.26 bizim için net bir saat. Geminin battığını anlıyoruz. Çünkü o cihaz suya temas ettiğinde bu sinyali veriyor. Kaptanın verdiği bilgiyi doğru kabul edelim, 11 dakika gibi çok hızlı bir batma oldu maalesef. Bu aynı kara yolu şeritleri gibidir. Ayrı ayrı yolları var. Bir tanesinin yandan katılma süreci üzerine iki gemi zaten birbirini fark ediyor. İkisi birbiriyle haberleşiyor ve nasıl geçiş yapmaları gerektiği noktasında mutabık kalıyorlar. Bu telsiz konuşmalarında var. Ama maalesef buna rağmen çatışıyorlar. Bir tanesi muhtemelen taşıdığı yükün, o çatışmanın etkisiyle kuru yük gemisi olan battı. Çatışmanın etkisiyle içerisinde rulo sac olduğunu biliyoruz. Dengesi bozulmuş ve alabora olarak batmıştır diye düşünüyoruz. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüz, gerek Sahil Güvenlik gerekse Deniz Kuvvetleri ile gerekli istişareleri yaptık. Hem havadan hem de denizden arama çalışmaları devam ediyor. Ama maalesef şu ana kadar 10 personelimizden henüz birine ulaşmış değiliz."

Uraloğlu, bölgenin derinliğinin çalışmalara etkisine yönelik, "Elbette zorlaştırıyor. Deniz Kuvvetlerimizin 1000 metreye kadar dalış kabiliyeti var. Dolayısıyla ilgili gemi de oraya yönlendirildi. Bugün, yarın bir dalış da gerçekleştirilerek oradaki mevcut durumu tespit etme, olabilecekse de bir kurtarma çalışması yapma gayreti içerisindeyiz." açıklamasında bulundu.

"ALSU İSKELEYE KIR, ALSU İSKELEYE KIR DEMİŞTİM"

Kazada batan "Tuğberk İmamoğlu" adlı kuru yük gemisi ile motor yağı yüklü "ALSU" gemisindeki mürettabatın telsiz konuşmaları ortaya çıktı.

İŞTE BATAN GEMİNİN SON GÖRÜNTÜSÜ

Silivri açığında gece saatlerinde motor yağı yüklü "ALSU" gemisiyle çarpıştıktan sonra batan "Tuğberk İmamoğlu" gemisinin, İSDEMİR Limanı'ndan demir aldığı öğrenildi.

Rulo sac taşıyan geminin limandan 27 Ağustos saat 15.58'de ayrılması, güvenlik kamerasınca kaydedildi.

SON DAKİKA... Silivri açıklarında kaza: Geminin battığı değerlendiriliyor Son konuşmaları ortaya çıktı

Kayıtta, yola çıkan gemiye römorkörün eşlik etmesi yer aldı.

Reklam
Reklam

"BATMAYAN GEMİ OLMAMASI GEREKEN YOLDAYMIŞ"

Gemi kazasında batan "Tuğberk İmamoğlu" gemisinin sahibi Tahsin Doğruyol, kazaya karışan ALSU gemisinin, olmaması gereken yolda bulunduğunu ve kaza öncesi bu geminin arandığını iddia etti.

SON DAKİKA... Silivri açıklarında kaza: Geminin battığı değerlendiriliyor Son konuşmaları ortaya çıktı

Gemilerinin kendi sefer yollarında seyrettiğini bildiren Doğruyol, "Diğer gemi olmaması gereken yolda. Kaptanımız o gemiyi arıyor, sonra ikinci defa görüşme oluyor. Ondan sonra çarpışma oluyor, kimseye haber verilmiyor. 'Haber verildi' denilen, 'Tuğberk İmamoğlu' gemimizin cihazının saat 03.15'te Ankara'ya haber vermesi...Bu sistem, Ankara'ya bağlı, acil durumlar için gemi tehlikeye girdiğinde otomatik çalışan bir şey veya mürettebat tarafından çalıştırılan bir şey. O haber veriyor, öteki gemiden yine bir şey yok. Onlar saat 3.41'de haber veriyorlar. Raporlarda da zaten yazıyor." ifadesini kullandı.

Doğruyol, kaza noktasında boş bir halde bulunan can kurtarma araçlarına ilişkin ise "Filikaları bizimkiler indirmeye çalışmıştır ama içine binemedilerse bilemiyoruz ne olduğunu. İnşallah kurtulmuşlardır." dedi.

GEMİ ŞİRKETİNDEN AÇIKLAMA

Gemi şirketi tarafından yapılan açıklamada, kazadan önce tankerle telsiz irtibatı kurularak uyarı yapıldığı öne sürüldü.

Yazılı açıklamada, ilk bilgiler ve seyir kayıtlarına göre M-V Tuğberk İmamoğlu'nun Marmara Denizi Trafik Ayırım Düzeni içerisinde kendisine tahsis edilen seyir hattında ilerlediği belirtildi. Geminin seyrini veya manevra kabiliyetini etkileyebilecek herhangi bir teknik arızasının bulunmadığı, gerekli yıllık klas sörveylerinin gerçekleştirildiği ve yasal sertifikalarının geçerli olduğu ifade edildi.

"TANKER TELSİZLE UYARILDI"

Şirket açıklamasında, kazadan önce M-V Tuğberk İmamoğlu'nun kaptanı tarafından M-T ALSU ile telsiz irtibatı kurulduğu belirtilerek, karşı geminin kuru yük gemisinin seyir sahasına girdiği yönünde uyarı yapıldığı öne sürüldü. Açıklamada, şirketin ilk tespitlerine göre M-T ALSU'nun seyir hareketleri sonucunda çatışmanın meydana geldiği iddia edildi.

Çatışmanın ardından M-V Tuğberk İmamoğlu'nun kısa süre içerisinde battığı, geminin EPIRB cihazından gönderilen sinyal üzerine kamu birimlerinin olaydan haberdar olduğu ve arama kurtarma çalışmalarının başlatıldığı aktarıldı. M-T ALSU'nun kaptanının da kamu birimlerini arayarak olayı bildirdiği kaydedildi.

MANEVRALARI UYDU VERİLERİNE YANSIDI

Silivri açıklarında Tuğberk İmamoğlu isimli gemiyle çarpışan Alsu isimli ticari geminin kaza sırasındaki manevraları uydu konum verilerine yansıdı.

Habere Git
Reklam
Reklam

ADALET BAKANI GÜRLEK'TEN AÇIKLAMA

Adalet Bakanı Akın Gürlek, gemi kazasına ilişkin açıklama yaptı. 

Olayla ilgili Silivri Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldığını anımsatan Gürlek, şunları kaydetti:

"Soruşturmanın etkin ve kapsamlı şekilde yürütülmesi amacıyla bir cumhuriyet başsavcıvekili ile iki cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir. Kazanın meydana geliş şekli ve nedenleri ile varsa sorumluluğu bulunan kişilerin tespit edilerek maddi gerçeğin tüm yönleriyle ortaya çıkarılması amacıyla gerekli adli işlemler titizlikle sürdürülmektedir. Temennimiz, tüm mürettebatımıza en kısa sürede sağ salim ulaşılmasıdır. Mürettebatımızın ailelerine ve yakınlarına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum."

TELSİZDEN YARDIM ÇAĞRISI YAPILDI

Marmara Denizi'nde iki ticari geminin çarpışmasının ardından battığı tahmin edilen Tuğberk İmamoğlu'nun 10 mürettebatını arama çalışmaları sürerken, bölgedeki gemilere dikkatli olmaları yönünde acil anons yapıldı.

Habere Git

KAYIP MÜRETTEBATIN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Silivri'deki kazada battığı değerlendirilen geminin kayıp mürettebatının isimler belli oldu;

1- Nidai Duman
2- Aydın Demirci
3- Abdulbaki Mirzaoğlu
4- Gencer Aydın
5- Eyüp Enes Cesur
6- Onuralp Demir
7- Yaşar Kayhan
8- Nacican Keskin
9- Rahmi Temel
10- Atakan Alagöz

Reklam
Reklam

"2 GEMİ KAPTANI BİRBİRİYLE KONUŞMUŞ"

Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, kazayla ilgili yaptığı açıklamada, "İletişim çağrılarına cevap alamayınca arama-kurtarma faaliyetlerine başladı. Umut ediyorum güzel haberler alırız. Havadan-denizden çalışmalar sürüyor, ekipler seferber olmuş durumda. Gemidekilerin tamamı Türk vatandaşı. Kaptan dahil 10 kişi bulunuyor. Gemi çok hızlı battı. Geminin yüzde 99 battığı teyit ediliyor. Kurduğumuz sistem görevini yerine getirdi ve sinyalini verdi hemen çalışmalara başladık. 2 gemi kaptanı birbiriyle konuşmuş. Kazadan önce aralarında konuşmuşlar. Tüm bunlar kaynaklardan doğrulanacak." dedi.

SİLİVRİ'DE KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

Silivri açıklarında meydana gelen gemi kazası sonrasında Valiliğimiz tarafından Silivri’de İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce kriz masası oluşturulmuştur.

 

Silivri Kaymakamlığımız koordinasyonunda yürütülen faaliyetler çerçevesinde; mürettebatın yakınlarına bölgede sağlık, beslenme, barınma, psikososyal destek verilmeye başlanmıştır.

KAZAYLA İLGİLİ SORUŞTURMA

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, saat 03.00 sıralarında Silivri ilçesinin yaklaşık 18 deniz mili güneyinde Kocaeli'den Aliağa'ya seyir halinde olan, rulo sac metal ve inşaat demiri yüklü Türk bayraklı Tuğberk İmamoğlu isimli ticari gemi ile Türk bayraklı ALSU isimli ticari geminin çarpışması sonucu Tuğberk İmamoğlu isimli geminin battığı ve gemide bulunan 10 kişilik mürettebata ulaşılamadığı ihbarı üzerine Başsavcılıkça derhal soruşturma başlatıldığı belirtildi.


Kayıp mürettebata ulaşılması amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyon halinde yürütülen arama ve kurtarma çalışmalarının devam ettiği aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:


"Olayın meydana geliş şekli ve nedenleri ile varsa sorumluluğu bulunan kişilerin tespit edilerek maddi gerçeğin tüm yönleriyle ortaya çıkarılması amacıyla uzman bilirkişi incelemelerinin yaptırılması, gemilere ait seyir, radar ve haberleşme kayıtları ile olayla ilgili tüm bilgi, belge, görüntü ve diğer delillerin ivedilikle muhafaza altına alınarak toplanması yönünde gerekli talimatlar verilmiştir. Soruşturmanın etkin ve kapsamlı şekilde yürütülmesi amacıyla bir cumhuriyet başsavcı vekili ile iki cumhuriyet savcısı görevlendirilmiş olup adli işlemler titizlikle sürdürülmektedir."

SON DAKİKA... Silivri açıklarında kaza: Geminin battığı değerlendiriliyor Son konuşmaları ortaya çıktı

Reklam
Reklam

ÖLÜMCÜL ‘T-BONE’ ÇARPIŞMASI MI?

CNN Türk'e konuşan Deniz Hukukçusu Doç. Dr. Emete Gözügüzelli geminin en zayıf noktasına gelen darbenin facianın seyrini değiştirmiş olabileceğine dikkat çekti.

Konuyu Deniz Hukukçusu Doç. Dr. Emete Gözügüzelli şöyle değerlendirdi:

Bu kazanın açısı ve yönü aslında bize ilk nazarda bu kazanın nasıl gerçekleşebileceğini söylüyor gibi görünüyor. Çünkü deniz kazalarında en ölümcül senaryolardan biri, bir geminin diğerine dik veya dike yakın bir açıyla kafadan çarpması hadisesidir. Buna denizcilikte T-bone (T-kemiği şeklinde çarpışma) derler. Şimdi burada eğer ALSU vuran gemi statüsünde ise, ilk nazarda böyle bir durum varsa bu detaylar da belli olacak. Bizzat baktığımızda gemilerin baş kısımlarının dalgalara karşı özellikle dayanıklı olması ve bu engelleri aşma kapasitesinin yüksek olması, çelik omurgalarının bulunması, ekstra perdelemelerinin olması, geminin en üst düzeyde güçlendirilen bir statüde bulunduğunu gemi yapısı açısından meseleye baktığımızda söyleyebiliriz.

MSB: 4 gemi Silivri'de arama yapacak

MSB: (Marmara Denizi'ndeki gemi kazası) Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait 1 İHA, 1 fırkateyn, 2 gemi ve 1 hücumbot bölgeye gönderildi

 

GEMİ 11 DAKİKADA BATTI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, olayla ilgili yaptığı açıklamada "03.26'da acil çağrı aldık. 03.15'te gemi çarptı bilgisi verildi. Arama kurtarma çalışmalarına başladık. Batan gemide kaptanlar dahil 10 denizci var, tamamı Türk" dedi.

SON DAKİKA... Silivri açıklarında kaza: Geminin battığı değerlendiriliyor Son konuşmaları ortaya çıktı

OLAY YERİNDEN KARELER

SON DAKİKA... Silivri açıklarında kaza: Geminin battığı değerlendiriliyor Son konuşmaları ortaya çıktı


SON DAKİKA... Silivri açıklarında kaza: Geminin battığı değerlendiriliyor Son konuşmaları ortaya çıktı

"DENİZİN DERİNLİĞİ 800-900 METRE"

Silivri açıklarında meydana gelen gemi kazasına ilişkin İstanbul Valiliği'nden yeni açıklama yapıldı. Açıklamada "Silivri’nin 18 deniz mili (35 km) açıklarında meydana gelen gemi kazasının ardından bölgede başlatılan arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir.

 

Rulo sac metal ve inşaat demiri yüklü TUĞBERK İMAMOĞLU adlı gemiye yönelik sürdürülen çalışmalarda Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı’na ait 2 helikopter, 9 deniz unsuru ile Kıyı Emniyeti’ne ait 3 deniz aracı görev yapmaktadır. Çarpışmadan etkilenen ALSU isimli tankerin boş olduğu ve kazanın meydana geldiği bölgede deniz derinliğinin yaklaşık 800 - 900 metre olduğu tespit edilmiştir" denildi.

Denizcilik Genel Müdürlüğü'nden açıklama

Denizcilik Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklama şu şekilde;

 

"Uydu Yardımlı Arama Kurtarma Sistemimizden (COSPAS-SARSAT) saat 03:26'da Marmara Denizinde trafik ayırım düzeni içerisinde (Marmara Ereğlisi açıklarındaki mevkideki) bir geminin EPİRB cihazından (Acil Durum Konum Gösterici Radyo Vericisi) alınan acil durum sinyali araştırılması amacıyla Türk Radyo tarafından bölgedeki gemilere çağrı yapılmıştır. Saat 03:41’de ALSU tankeri kaptanı tarafından Gemi Trafik Hizmetleri Merkezimize, saat 03:15 civarında kimliğini bilmediği bir gemi ile çarpıştığını (çatışma) bildirilmiştir. Cospas-Sarsat sistemimizden alınan sinyal incelenerek yapılan araştırma neticesinde Marmara Denizinde trafik ayırım hattı içerisinde Kocaeli'nden Aliağa'ya seyreden 2999 ton motor yağı yüklü ALSU tankeri ile İskenderun’dan Karadeniz Ereğli’ye 4199 ton rulo sac taşıyan Tuğberk İmamoğlu isimli kuru yük gemisinin çarpıştığı (çatışma) anlaşılmış ve ivedilikle arama kurtarma faaliyeti başlatılmış ilk deniz unsuru 04:10'da bölgeye intikale başlamıştır.

SON DAKİKA... Silivri açıklarında kaza: Geminin battığı değerlendiriliyor Son konuşmaları ortaya çıktı

 

Tuğberk İmamoğlu gemisinin hiçbir çağrıya cevap vermemesi ve gemideki personellerin cep telefonları AAKKM tarafından aranmasına rağmen cevap verilmemesi üzerine Tuğberk İmamoğlu kuru yük gemisi batmış olduğu değerlendirmekte olup, arama ve kurtarma faaliyetlerinin Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince ivedilikle başlatılarak sürdürülmektedir. Olay yerinde; 14 adet deniz arama kurtarma unsuru, bir helikopter ve kazazede Alsu tankeri fiilen arama kurtarma operasyonuna katılmaktadır.

 

On gemi insanın görev yaptığı Tuğberk İmamoğlu gemisine ait can kurtarma araçları (serbest düşmeli can filikası dahil) deniz yüzeyinde tespit edilmiş ne yazık ki içlerinde gemi personeli tespit edilememiştir. Yapılan incelemede Tuğberk İmamoğlu gemisinin kaza anında AIS (Otomatik Tanımlama Sistemi) cihazından sinyal alınamamıştır. Deniz kazası ile ilgili gelişmeler takip edilmekte olup kamuoyu bilgilendirilecektir."

'10 PERSONELLE İRTİBAT KURULAMIYOR'

Bölgeye intikal eden unsurların yaptığı ilk tespitlere göre ALSU isimli gemide gözle görünür bir hasar bulunmamakta olduğu görülmüştür. Ancak TUĞBERG İMAMOĞLU İsimli ticari gemi ve gemide bulunan 10 personelle an itibariyle irtibat kurulamamakta olup, bölgedeki unsurların arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir" ifadeleri yer aldı.

 

SİLİVRİ AÇIKLARINDA KAZA

İstanbul Valiliği'nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, "02.09.2026 Çarşamba günü saat 03.00 sıralarında Silivri açıklarının 18 mil güneyinde, Kocaeli’den Aliağa’ya intikal eden Türk bayraklı ALSU isimli ticari gemi ile İskenderun limanından Karadenizereğli’ye intikal eden Türk Bayraklı TUĞBERK İMAMOĞLU isimli ticari gemi çarpışmıştır.

 

Olay yerine Kıyı Emniyeti, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Komutanlığı’na bağlı çok sayıda deniz unsuru ve sahil güvenlik helikopteri sevk edilmiştir.

 

SON DAKİKA... Silivri açıklarında kaza: Geminin battığı değerlendiriliyor Son konuşmaları ortaya çıktı

Sıradaki
Haber