Milyonlarca aboneyi ilgilendiren karar: Sahte hatlarla mücadelede yeni adım
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, "açık hat" olarak bilinen sahte abonelikleri önlemek amacıyla yeni düzenlemeleri hayata geçiriyor. 25 Haziran'da yürürlüğe girmesi planlanan düzenlemeyle abonelik işlemlerinde kimlik doğrulama zorunluluğu artırılacak. Yüz doğrulama, parmak izi veya e-Devlet gibi yöntemlerle kimlik teyidi yapılacak. Üç ayda bir denetlenecek aboneliklerden doğrulanamayanlar kapatılacak. Ayrıca bir kişi adına açılabilecek hat sayısı Türk vatandaşları için 6, yabancılar için 3, turistler için ise 1 ile sınırlandırılacak.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, kamuoyunda "açık hat" olarak bilinen sahte aboneliklerin önüne geçmek amacıyla yeni düzenlemeleri hayata geçiriyor. Resmî Gazete'de yayımlanan düzenleme kapsamında kimlik doğrulama süreçleri güçlendirilirken, doğrulanamayan aboneliklerin kapatılması ve bir kişi adına açılabilecek hat sayısının sınırlandırılması öngörülüyor.

YENİ KİMLİK DOĞRULAMA SİSTEMİ
Düzenlemenin detaylarını açıklayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni dönemde elektronik ortamda güvenli şekilde doğrulanamayan belgelerle abonelik işlemi yapılamayacağını belirtti.

Bakan Uraloğlu, "Elektronik kimlik doğrulama kabiliyeti bulunmayan nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya meslek kartı gibi belgelerle yeni abonelik tesis edilemeyecek" dedi.

Yeni sistemde abonelik başvurusu yapan kişinin hem kimlik belgesinin geçerliliği hem de belgenin gerçek sahibinin başvuru yaptığı; yüz doğrulama, parmak izi özeti, e-Devlet şifresi veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı şifresi gibi yöntemlerle teyit edilecek.
ABONELİKLER DÜZENLİ OLARAK DENETLENECEK
Yeni düzenlemeyle birlikte işletmecilere de ek sorumluluklar getiriliyor. Telekomünikasyon şirketleri mevcut abonelikleri düzenli aralıklarla kontrol edecek. Üç ayda bir gerçekleştirilecek denetimlerde kimliği doğrulanamayan abonelikler kapatılacak.
HAT SAYISINA SINIR GELİYOR
Düzenleme kapsamında bir kişi adına açılabilecek mobil hat sayısına da sınırlama getirildi.

Buna göre:
Türk vatandaşları en fazla 6 hat sahibi olabilecek.
Yabancı uyruklular en fazla 3 hat alabilecek.
Turistler adına ise yalnızca 1 hat açılabilecek.
Doğrulanamayan yabancı hatları kapatılacak
Kimliği yeniden doğrulanamayan yabancı abonelere ait hatların da altı ay içinde kapatılması planlanıyor. Yetkililer, bu uygulamanın sahte aboneliklerin önüne geçilmesi ve iletişim güvenliğinin artırılması açısından önemli bir adım olduğunu belirtiyor. Yeni düzenlemenin 25 Haziran'da yürürlüğe girmesi planlanıyor. Bu tarihten itibaren abonelik işlemlerinde daha sıkı kimlik doğrulama kuralları uygulanacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR


Ahbap soruşturmasında Ece Üner, Gökhan Özoğuz ve Öykü Serter'in ifadeleri ortaya çıktı: "Eylemlerini lanetliyorum"

Sözde medyuma operasyon! Ele geçirilen notlar şaşkına çevirdi: "Kaynana dili kapatma, aniden ölüm..."

ÖZEL HABER | Aileleri yavaş yavaş tüketiyor: Parental Phubbing mağduru çocuklar... Sebep ve sonuçlarıyla 'Hayalet ebeveynlik'

İZMİR’DE ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İzmir elektrik kesintisi 22 Temmuz: 14 ilçede kesinti olacak!

Gülistan dosyasında yeni gözaltılar! 28 milyondan fazla kayıt incelendi: "Delilleri tek tek silmişler"