hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Müteahhitlere bina yıkım yönetmeliği

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından binaların yıkılması hakkında yeni bir yönetmelik hazırladı. Kentsel Dönüşüm Uzmanı Nihat Şen, Resmi Gazete'de yayımlanan o yönetmeliğin detaylarını anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Evraklar tamamlanmalı, gerekli idare bilgilendirilmeli, şantiye şefi olmalı ve daha birçok yapılması gereken unsurlar. Binaların yıkımı ile ilgili 1 Temmuz 2022'den itibaren şartlar getirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, binaların yıkılması hakkında yeni bir yönetmelik hazırladı. O yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Müteahhitlerin yapması gereken ilk iş ise yıkım planı ve yıkım ruhsatı alması gerekiyor. Kentsel Dönüşüm Uzmanı Nihat Şen, "Fenni mesuliyet inşaat mühendisi tarafından üstlenilir. 21,5 metreden az olan binalar için ise bu şart aranmıyor" dedi.

    Binaların, yetki belge numarası almış ve uygun sınıfta yeterliliğe sahip olması lazım. Yapılardaki, tehlikeli kimyasal imalatlar da sökülmeli. Nihat Şen, "Kırılmış veya granül malzemelerin ayrılma zorunluluğu devreye girmiştir" diye konuştu. 

    Yıkım ruhsatında gerekli imzaların olması lazım. Nihat Şen, "Yıkımı yapılan bina 3 ay içerisinde yıkımı bitirilmediği taktirde alınan ruhsat hükümsüz sayılır" ifadelerini kullandı. 

    Peki, bu yıkım yönetmeliği hangi şartlarda devreye giriyor? Nihat Şen, "Müstakil veya ayrık nizam yapıların yıkımı ile bir binada toplam alanı 250 metre kareyi aşmayan ve yüzde 10'u aşmayan kısımlarında yıkım planı düzenleme zorunluluğu yoktur" yanıtını verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow