hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Özel Haber: 6 Türk bilim insanının sır ölümü! Grubun 7. üyesi konuştu | Video

    KAYNAKCNN TÜRK

    Bundan tam 13 yıl önce Isparta'da yaşanan uçak kazasına gidelim. O kazada 57 kişi hayatını kaybetti. O 57 kişi içerisinde Türkiye için büyük öneme sahip araştırmalar gerçekleştiren 6 bilim insanı bulunuyordu. Bilim dünyası o kazada 6 kayıp verdi. Günlerce gündemde kaldı , gazete manşetlerinde en başta yerini aldı. O gün o uçakta biri daha vardı bileti alınmış ama koltuğu boş bırakılmış. Türkiye için araştırma yapan 7 kişilik ekipten tek kalan kişi Prof. Dr. Serkant Çelik. Peki neler yaşandı? Araştırmaların önemi neydi. Hayatını kaybeden 6 bilim insanının hedefinde ne vardı. CNNTURK muhabiri Sema Akbulut ve kameraman Halil Kahraman'ın özel haberi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    13 sene önce Isparta'da meydana gelen bir uçak kazası. 57 yitip giden hayat. Hayatını kaybedenlerin arasında bilim dünyasından 6 kayıp vardı. Araştırmaları yaptıkları çalışmaları dünyada yankı bulacaktı.

    Prof. Engin Arık, Araştırma Görevlisi Özgen Berkol Doğan. Dr. Şenel Fatma Boydağ. Doç. Dr. İskender Hikmet, Araştırma Görevlisi Mustafa Fidan, Yüksek Lisans öğrencisi Engin Abat. Hepsi de fizikçiydi. Hepsinin tek bir hayali vardı ve o hayal için çalıştılar.

    Parçacık fiziği üzerine çalışıyorlardı, deneysel parçacık fiziği üzerine ve uçakta olmalarının sebebi aslında Türkiye de uluslararası skalada ses getirebilecek bir Türk hızlandırıcı merkezinin kurulmasına yönelik bir projenin parçasıydılar. Ben de onlarla çalışıyordum. Bunun amacı da dünyada genel olarak parçacık fiziğinde yapılan işlerin gelişmelerin teknolojilerin aynı zamanda da Türkiye'de de ulusal bazda yer alabilmesi ve uluslararası skalada ses getirebilecek deneylerin Türkiye'de de yapılabilir hale gelmesiydi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    6 bilim insanın ölümü yerin 100 metre altında da yankı buldu. Çünkü o bilim insanları yer altında bir deneyin, araştırmanın peşindeydiler.

    Başka verdiğim bir sözü ajandama yanlış işleme sebebinden dolayı çakıştığını 1 hafta öncesinden farkettiğimde toplantıya gitmeyi plandığım gün değil ertesi gün gitme kararı aldım. Eşimle ilgili farklı bir organizasyon için ona söz vermiştim. Onun düzenlediği bir konferans için, ondan sebep biraz ona yardım edip, biraz kendi toplantımdan feragat etmem gerekti. 1 gün sadece geciktirerek kendi işimi sürdürebileceğimi planladım.

    Bileti alan, boş koltuğun sahibi Prof. Dr. Serkant Çelik yol arkadaşlarının ölüm haberini aldığında ne hissetti?

    Bunun gerçekleştiğinde idrak etmekte zorlanıyordum sanırım, bir boşlukta hissediyordum. Ben ertesi gün şunu yaptım şunu söyleyeyim size sabah dersim vardı ve ne yapacağımı bilemediğim için donuk bir şekilde okula gittim sınıfa girdim çocuklar yerlerini almışlardı. Hiçbir şey demeden konuyu anlatmaya başladım. Ama o bir türlü kendime kabul etmemem, idrak etmeyi inkar etmem 10 - 15 dakika sürebildi. Daha sonra elimdeki tebeşirin düştüğünü ve öğrencilerimin etrafımı sardığını beni teskin etmeye çalıştıklarını hatırlıyorum.

    PEKİ BU EKİBİN AMACI NEYDİ? NEYİ ARAŞTIRIYORLARDI?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İnanılmaz yüksek öneme sahip araştırma ve proje çalışmaları içindeydi bu insanlar. Yaptıkları çalışmalar Türkiye'de kurulması planlanan aynı Cern'deki gibi ama farklı skalada bir parçacık çarpıştırıcısı ve parçacık fiziği deneyinin ve literatüre önemli bilgi katma düzeyi yüksek çok özel özgün bir deneyim tasarımıyla uğraşıyorlardı.

    HEDEFTE İSE TÜRKİYE'DEKİ TORYUM REZERVLERİNİN KULLANILARAK YENİ TİP ENERJİ ÜRETMEK VARDI.

    Yani toryum yakıtlı yeni nesil hızlandırıcı sürümlü nükleer santrallerin çalışmasını tetikleyen bunu en fazla gündeme getiren kişiydi aynı zamanda ki Türk hızlandırıcı merkezi içerisindeki buna yönelik Türkiye'nin oluşturabileceği proton hızlandırıcısı öngörülüyordu.

    YERİN 100 METRE ALTINDA 27 KM UZAKTA NE ARANDI NE BULUNDU?

    Bildiğimiz fiziğin büyük eksiklerinden olan temel parçacıkların nasıl kütleli hale geldiğini evrende bunu açıklayamıyorduk. Bununla ilgili nemli bir kuram vardı. Higgs Alan Teorisi adında bir türlü onun öngördüğü parçacık yani Higgs parçacığı bulunamıyordu. Yapılan deneylerde Higgs parçacığı çok önemli bir eksikti bu keşfedildi. Fakat bu dedektörler şuanda öyle bir veriyi almaya imkan sağlıyorlar ki, şuana kadar evrenin işleyişiyle ilgili fikir sahibi olamadığımız veriyi alıyoruz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow