hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Petrole muhtaç olmamak mümkün mü? Dünya enerji krizinde, Türkiye'nin adımları ne?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Dünyada enerji krizi var. Enerji fiyatları hem salgın hem de savaşlar nedeniyle yükseldi. Peki, Türkiye hangi adımları atıyor? Petrolsüz bir dünya, petrole muhtaç olmamak mümkün mü? İnceleme haberimizde uzman isimlere sorduk.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya petrol rezervleri yaklaşık 1 trilyon 600 milyar varilin üstünde. Ve bu rezervler çok önemli. Venezuela, Suudi Arabistan ve İran kanıtlanmış rezervlerde en üst noktadalar. Ancak enerji krizi büyük. Hem salgın hem de savaşlar gerilimi arttırdı.

    Dünyada son 10,15 yılda artan enerji ihtiyacı, çevresel kaygılar, alternatif enerji üretim kaynaklarındaki yatırım ve tasarım maliyeti gibi konular petrol ile ilgili gündemi daima dinamik tutuyor. Talep artıkça, fiyatlardaki dengesizlikler ve ülke politikaları, fosil yakıtlara yani petrol ve gaza olan talebin azalmasını önlüyor. Yani, dünya üzerinde rüzgar, güneş ve toprak enerjilerine olan eğilim artsa da hala en büyük enerji kaynakları fosil yakıtlar olan petrol türevleri. Enerji krizi sonrası özellikle Avrupa tasarruf peşinde. Stratejik rezervlerine rağmen Amerika Birleşik Devletleri'nde dahi enerji fiyatları aşırı artmış durumda.

    Peki dünya petrol muhtaç mı, petrolsüz bir dünya mümkün mü? Dünyada enerji krizi varken, Türkiye'nin adımları ne? Türkiye yerli otomobili TOGG'un seri üretimi için gün sayıyor. Yani araçta petrolden başka elektrikliye de bir yöneliş var. Aynı zamanda alternatif enerji için adımlar var. Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali, cumhuriyet tarihinin tek kalemdeki en büyük yatırımı. Akkuyu nükleer enerji santrali tamamlandığında Türkiye'nin elektrik talebinin yaklaşık yüzde 10'unu tek başına karşılayacak. Bu Ankara ve İzmir'in toplam elektrik talebine ya da İstanbul'un elektrik talebinin yüzde 90'ına denk geliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye, yenilenebilir enerji kaynakları için de atakta. Yenilenebilir enerji kurulu gücünü en çok artıran dünyada 9'uncu, Avrupa'da 4'üncü ülke. Son 2 yılda süreçte devreye alınan elektrik kurulu gücünün yaklaşık yüzde 95'i yenilenebilir enerji kaynaklarından.

    Türkiye, toplam yenilenebilir kurulu gücünde dünyada 12'nci, Avrupa'da 5'inci sıraya yükseldi. Petrol halen dünyanın en önemli enerji kaynağı görülse de gelecek yıllarda değişen konjonktür, kaynakların tüketilmesi, alternatif atılımlar ülkelerin nasıl ilerleyeceğine de ışık oluyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow