hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sinemanın çınarı: Ömer Lütfi Akad | Video

    Gelin, Hudutların Kanunu, Lüküs Hayat, Yaralı Kurt ve kanun namına filmlerinin de aralarında olduğu çok sayıda önemli filme imza atan yönetmen, senarist ve akademisyen Ömer Lütfi Akad, vefatının 9. yılında yad ediliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hayatını Yeşilçam’a veren sinemanın çınarı geride yüzü aşkın eser bıraktı. Gelin, Hudutların Kanunu, Lüküs Hayat, Yaralı Kurt ve Kanun Namına filmlerinin de aralarında olduğu çok sayıda önemli filme imza atan yönetmen, senarist ve akademisyen Ömer Lütfi Akad, vefatının 9. yılında yad ediliyor.

    İlk filmi "Vurun Kahpeye" ismini taşıyordu. 1948'de 'Çekti' gişe rekoru kırdı. Yılmaz Güney'e ilk rolü o verdi. Ayhan Işık'ı, Tarık Akan'ı yıldız yapan da oydu.

    Sinemanın çınarıydı, saygın oldu saygın kaldı. 19 Kasım 2011'de hayatını kaybettiğinde ağızlarda bir söz dolaştı "bugün sinema öldü" 2 Eylül 1916'da Halep'ten İstanbul'a göç etmiş bir babayla İzmitli bir annenin oğlu olarak dünyaya geldi. Bu nedenle göç onun filmlerinin en büyük parçasıydı.

    Türk sinema tarihinin en önemli üçlüsü "gelin", "düğün" ve "diyet" filmlerine imza attı. Oyuncuları ufkunu da açtı yolunu da usta yönetmen, sanat hayatı boyunca mesleğini halk masalları uyarlamalarıyla sürdürdü ve polisiye filmleriyle sinema dilini geliştirmeyi başardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Filmlerinde dekor yerine mekan kullanan Akad, kendisinden sonraki sinemacılara bu tutumuyla örnek teşkil etti. Türk sinemasında tiyatrocular döneminden sinemacılar dönemine geçişi sağladı. Sahne en önemli unsurdu onun için. Tiyatral anlayışı bu kuralla yıktı. Kendini de keşfetti ülkesini deardından sinemasını şekillendirdi. Hudutların kanunu, "Lüküs Hayat, Yaralı Kurt ve Kanun Namına" unutulmaz filmleri arasındaydı. Kendine özgü sakin çekimleri ile çarpıcı gerçekliği gözler önüne sermişti. Mutlu olmayı çabalayan insanları konu edinirdi. Koca ömrünü sinemaya verdi. Soranlara 'sinema benim aşkım' derdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow